Срив! Горивата падат с по стотинка на ден

0
756

До 10 дни цената на горивата може да падне с още 10 ст. Това прогнозира експертът Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация, цитиран от „Телеграф“. Вчера масовият бензин А-05 и дизелът поевтиняха с още 1 стотинка и изравниха средните си нива от 1,95 лева на литър в бензиностанциите в страната.Цените на горивата ще продължат движението си надолу, като постепенно ще поемат натрупания буфер за намаление вследствие на срива на петрола, коментира Бенчев.

Масовият бензин на различни места в страната вчера се продаваше на цени между 1,72 лв. и 2,10 лв. За последния месец той е поевтинял с 8 стотинки или 3,94%. А литър дизел се продаваше най-евтино по 1,60 лв. и най-скъпо по 2,12 лв. От 7 декември до 7 януари цената е намаляла с 10 ст. или с 4,88%, показва справка.

Горивата следват тренда на петрола, който върви надолу, но с 10 до 15 дни закъснение. 25% от цената на горивото на колонка е стойността на суровия петрол, обясни експертът на асоциацията.

Темповете на намаление на горивата не следват темповете на поевтиняване на петрола, заяви Георги Господинов от сайта fuelo.net. „На 7 януари държавите от ОПЕК предлагат петрола на цена, каквато не помня – 29,70 долара за барел. Миналата година между 2 и 10 януари цената на петрола беше между 41 и 50 долара за барел, цената на дизела на бензиностанциите у нас беше средно 1,95 лева за литър, колкото е днес. Това е сериозна и необяснима разлика“, посочи Господинов./Блиц

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук