Става страшно! Гигантската пукнатина в Антарктида смени посоката си, откъсването ще е скоро (САТЕЛИТНА СНИМКА)

0
1323

Пукнатината в антарктическия шелф Ларсен С, заради която по всяка вероятност ще се образува гигантски айсберг, промени посоката си надясно, съобщи Би Би Си.

Тя се е увеличила с 16 км, като върхът й е на 13 км от ръба на леда. Откъсването на ледения блок вероятно ще е скоро, каза проф Ейдриън Лъкман от университета в Суонзи, но добави, че нищо не е сигурно.

Пукнатината сега е дълга 200 км. Тя очертава леден блок с площ 5000 кв км. Състоянието й е регистрирано за последно на 25 май и 31 май, когато над района са преминали европейските спътници „Сентинел-1“. След като в началото на годината пукнатината се увеличаваше, тя навлезе в зона на мек гъвкав лед и престана да расте. В началото на май обаче внезапно се раздвои.

Сега новото разклонение започна да се увеличава и се насочи към океана. След отделянето си айсбергът няма да повиши морското равнище, но ако шелфът продължи да се разпада, ще се засили движението на ледниците от материка към океана.

Това може да промени морското равнище.   Според изчисленията, ако целият лед от шелфа Ларсен С навлезе в морето, глобалното морско равнище ще се увеличи с 10 см.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук