СТАДОТО НА БАБА ДОРА Е ПОСЛЕДНОТО ОСТАНАЛО В С. ШАРКОВО, ПРОТЕСТИРАЩИТЕ МОЛЯТ ЗА ПОДКРЕПА!

Протестиращите призовават за подкрепа

0
54051
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес" / Петър ХРИСТОВ

Репортер по темата: Петър ХРИСТОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / 

Над 200 от животните в стопанството на фермера Динко са умъртвени, научи Информационна агенция „Дейли Прес“.

Хора от Ямбол, Сливен, Търговище, Бургас и други краища на страната с жива верига пазят дома на баба Дора, предаде репортер на агенция „Дейли Прес“.

Нейните животни все още не са евтаназирани.

Въпреки безизходицата, баба Дора напои животните си и ги нахрани, както всеки друг ден.

Протестиращите призовават за подкрепа.

„Нека всеки, който може да дойде при възрастните хора в Шарково. Днес!“!
Много от тях не са отишли на работа и от няколко дни нощуват там.

Умъртвяват животни в Странджа. Хората са съкрушени.

Eвтаназирането в село Шарково

Който желае, нека сподели!Днес започна евтаназирането на дребните преживни животни и в село Шарково. Възрастни хора, дали живота си за България, днес даваха животните си, за да бъдат умъртвени. Овце и кози, които старците храниха за последно. При обиколката на репортерският екип на 999 из селата през изминалите два дни, не бе открито нито едно видимо болно животно, а хората разказват, че дори и тези, посочени като заразени с чума, не са имали необходимите симптоми на болестта.Повечето стада са създавани дълги години. За някои стопани, те дори са семейство. В Шарково екипът на 999 се срещна с жена, която целуваше козичките си и ги наричаше с имена… И очакваше да дойдат хората с белите „костюми”, за да ги умъртвят. А в този момент ветеринари „обработваха” животни в една от най-големите ферми в селото, която е с около 800 преживни животни.В три ямболски села трагедията на малкото останали жители е голяма. Умъртвяването на над 1500 животни в Крайново, Шарково и Странджа се налага заради положителни проби за чума по дребните преживни животни, доказани във френска лаборатория. Стопаните настояваха за втора проба, а в региона това е единственият поминък. Акцията по евтаназиране ще продължи и утре.Предлагаме ви ексклузивни кадри, които заснехме на 13 юли в с. Шарково.***На 12 юли, докато животновъди протестираха с блокада на пътя към селата Шарково, Крайново и Странджа, ветеринарите и полицаите изпълниха получените заповеди. Те са преминали през обиколни пътища, част от които са “черни” и са достигнали до Крайново. Ден по-късно в Шарково и Крайново се усещаше тягостна тишина и тежката мъка на хората.

Публикувахте от Radio 999 BG в Петък, 13 юли 2018 г.

Припомняме, че близо 3000 животни бяха умъртвени в района на Ямбол и Бургас, след като властите обявиха епидемия на чума по дребните преживни животни, позовавайки се на положителни резултати от френска лаборатория. Заповедта за евтаназия е на директора на БАБХ д-р Дамян Илиев.

Институциите все още не са показали пробите и лабораторните изследвания, но обещават да го направят.

Стопаните са категорични, че няма болни животни няма и не вярват, че такава мярка на масово избираване се налага.

„Убиха 800 мои животни, дадоха ми документ, който дори нямаше печат“, сподели един от стопаните.

Обезщетенията, които ще получат няма да са достатъчни. Отнемането на поминъка води и до обезлюдяване на района, коментират местни.

В понеделник у нас идват експерти от Европа, за да преценят дали българските служби са си свършили работата добре и да решат, трябва ли да се вземат и допълнителни мерки.

„Явно служат на ЕС, не на нас – на държавата, на народа си. Щом сега искат да се представят добре пред ЕС да ни унищожат животните, трябва да са с гордо вдигната глава пред ЕС, не пред нас – българите”, каза пред медии баба Дора.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук