Станишев: Не пипайте Шенген!

0
588

„Призивите Шенгенските граници да бъдат затворени за 2 години показва, че ЕС, воден от десните и подвеждана от крайно-десните, се намира в абсолютна безпътица. Всички разбираме, че това би било огромен удар върху идеята за Обединена Европа – не само заради неизбежните икономически щети, а защото свободното движение е най-яркият символ на всички постижения на ЕС. В тези дни на изпитание, някои в Европа смятат, че ще намерят спасение, като се затворят вкъщи, залостят вратата и просто чакат бурята да отмине. Това е мантрата на популистите, използващи страховете на хората. За съжаление, в много страни гражданите се поддават на обещанията за лесни решения. Под претекст, че отговарят на очакванията им, популистите всъщност се стараят просто да си осигурят гласове за следващите избори, а междувременно саботират всички опити за намиране на общи решения.

Това обаче е опасна илюзия – нито една държава, било то и най-голямата, не може да се справи сама с проблеми като бежанската вълна и заплахата от тероризъм. Няма стена в историята, която да не се е пропукала, няма ограда, която да не е преодоляна, когато хората бягат от война и насилие, за да спасят живота си.“

Това заявява президентът на ПЕС Сергей Станишев в своето писмено изказване днес по повод дебата, който ще се проведе по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург. Той е посветен на миграцията и бъдещето на Шенген.

„Нашият отговор е повече, а не по-малко Европа – там, където е необходимо. Ние, европейските социалисти, вярваме, че вместо да изграждаме наново стари стени, имаме нужда от ефективно работещи външни граници. Имаме нужда от повече Европа в сферата на сигурността, обмяната на информация, борбата с тероризма. Имаме нужда от по-силен ангажимент на ЕС, включително финансов, за да подпомогнем агенциите на ООН, ангажирани с тези проблеми, както и страните, които приютяват най-много бежанци, близо до конфликтите. Имаме нужда от повече Европа във външната политика и политиката на сигурност. Европа трябва да изнася сигурност, за да не внася несигурност“, категоричен е Станишев.

„Този дебат е добър повод да припомня, че въпреки, че са изпълнили всички критерии за членство, България и Румъния до ден днешен остават извън Шенгенското пространство. Това не е справедливо и не отговаря на европейските принципи. Влизането на двете страни в Шенген би допринесло много за сигурността и би укрепило външните граници на Съюза“, заявява българският евродепутат.

„Трябва решително да се противопоставим на всякакви идеи за създаване на „буферни зони“ вътре в ЕС, които да се превърнат в големи бежански лагери. Дъблинският механизъм не отговаря на новите условия и спешно трябва да бъде преразгледан“, призовава в изказването си лидерът на ПЕС. /БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук