Старчовден е най-големият празник в карловското село Домлян

0
1899

Старчовден, който се отбелязва на Сирни Заговезни, е най-големият празник в карловското село Домлян.

0f52dcdf1168be67662dd06f915ba0d4Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив кметът на селото Мано Несторов. Освен старци на площада се изявяват и бабури, които kikeridomlqnпредставялват маскирани с различни костюми, включващи всичко от старите сандъци, което не се облича никога освен на Старчовден. Преди да излязат на хорото на Сирни заговезни старците прогонват злите духовете от всички къщи в селото, а стопаните ги даряват със сладкиши, вино и варени яйца, каза още Мано Несторов. По традиция на хорото старците закачат с гегите си момите и младите булки.

старци село домлян 528999_orig

Маскарадното облекло на домлянските старци е много характерно и се предава по наследство от поколение на поколение, каза още кметът. По думите му, качулата, с която старецът крие лицето си е богато украсена с така наречените тетирета, а в средата има огледало. „Старците са облечени с преправени сукмани върху, които се поставят хлопките, чийто звън гони злите сили, обясни още Мано Несторов. По думите му, всеки от тях има специално изработена гега, изкривена на две страни с нещо като рогца.

275106_orig

Присъща за домлянската група е фигурата слънце, при която няколко старци се нареждат в кръг и събират гегите си. На празника в село Домлят освен местните, присъстват и гости от цялата Карловска община“, каза още Мано Несторов.
Даниела ТАНЕВА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук