Столтенберг: НАТО изготвя планове за дългосрочна промяна на силите, войната може да продължи с години

0
94
Отраженията от войната в Украйна ще бъдат дълготрайни и ще се почувстват по целия свят“, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след края на двудневната среща на външните министри на страните от пакта в Брюксел.

„Ако войната се проточи, най-голямата опасност е за украинците“, добави той. По думите му руският президент Владимир Путин има отговорност да прекрати войната, да изтегли руските сили от Украйна и да се върне към мирните преговори.

НАТО изготвя планове за дългосрочна промяна на силите, защото, ако войната продължи с години, ще има трайно отражение“, поясни Столтенберг. Той отбеляза, че алиансът вече е увеличил присъствието си по източния фланг.

„Войната може да продължи седмици, месеци и дори години. Няма признаци, че руският президент Владимир Путин е променил целта си да овладее Украйна и да постигне значителна военна победа. Трябва да продължим съгласуваните действия за прекратяване на тази безсмислена война. Осъждаме убийствата на цивилни, установени в освободените от руските сили зони, всички виновни трябва да бъдат изправени пред правосъдието, НАТО подкрепя извършването на международно разследване“, добави генералният секретар.

Той отказа да уточни какво оборудване съюзниците предоставят на Украйна, но отбеляза, че се осигурява съветско и съвременно въоръжение. Според него Украйна има основания да получи тази помощ, защото самозащитата е право, залегнало в Устава на ООН. Столтенберг поясни, че в този случай не може да се прави разлика между отбранителни и нападателни оръжия.

„Съгласихме се да продължим и да увеличим подкрепата за Украйна, съюзниците са решени да направят повече сега, в средносрочен и дългосрочен план, за да бъдат отблъснати нашествениците“, добави генералният секретар. По думите му Украйна ще получи съдействие за защита от киберзаплахи и срещу употребата на химически и биологични оръжия.

На днешната среща е било решено да се окаже помощ на Грузия, включително за защита на средствата за връзка. За Босна и Херцеговина е била заявена готовност за предоставяне на помощ според необходимостите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук