Стоянка Мутафова: Животът е театър, който не го носи е умрял

0
279

Последният рожден ден на Стоянка Мутафова едва побра почитателите й в зала 1 на НДК. Легендарната актриса, известна най-вече с комедийните си роли на сцената отпразнува на 2 февруари тази година 97-ия си рожден ден със спектакъла „Стоянка Мутафова – 70- години на сцена“.

Поздравиха я много артисти, сред които Йорданка Христова, Силвия Кацарова, Мария Сапунджиева, Виктор Калев, Любо Нейков, Ненчо Илчев.

Именно комедията бе жанрът, в който най-силно се разпростираше таланта на Мутафова. За първи път се появява в театъра, когато е едва 13-годишна и изиграва Дуняшка от „Женитба“. А още с първата си професионална роля през 1945 г. тя играе прислужницата в пиеса на Молиер.

Кариерата й на сцената бе свързана предимно с Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, като тя е сред основателите му и постановки с нейно участие бе в репертоара на театъра до съвсем скоро.  Публиката още помни ролите й в „Предложение“, „Сватба“, „Смъртта на Тарелкин“, „Чичовци“, „Суматоха“, „Януари“, „Мъртви души“, „Вражалец“. Както и в по-късните „Скакалци“, „Столетие мое“, „Госпожа Стихийно бедствие“.

Името й е свързано и с Народния театър с роли във „В навечерието“, „Три сестри“, „Големанов“ …

В обикновени разговори, Стоянка Мутафова не криеше чувството си за хумор, но и не пропускаше да коментира, че сцената е нейния живот, а „Сатирата – всичко“.

Палитрата й от участия е богата. В киното прави незабравими образи в „Специалист по всичко“, „Любимец 13“, „Топло“, „Бялата стая“, „Кит“, „Езоп“, „Патиланско царство“…

Пред БНТ Стоянка Мутафова споделя: „Животът е театър, който не носи театър в себе си, е умрял. Аз не говоря за артисти. Всеки човек носи театър в себе си. Всеки. Аз вече си отивам, но ми се иска театърът малко да се извиси“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук