СТРАШЕН БИЧ ЗА НАД ЧЕТВЪРТ МИЛИОН БЪЛГАРИ!

0
1413

Около 4% от българите се чувстват самотни и няма с кого да споделят личните си проблеми, показват данни от проучване на Евростат, цитирано от БТА.

То обхваща възрастното население в Европейски съюз и „снима“ настроенията през 2015 година.

В целия съюз около 6 процента от възрастните хора се чувстват самотни и няма от кого да потърсят помощ, ако се наложи, показва анализът.

Ако се приложи процентът на самотните у нас спрямо общия брой на населението, излиза че над четвърт милион българи са изпаднали в изолация и самота.

Има тенденция за увеличаване на домакинствата без деца в България според данни на НСИ от последното преброяване. Тогава домакинствата са били около 2,8 милиона.

Най-висок е бил процентът на едночленните домакинства – около 30 на сто, двучленните домакинства са били 28 на сто, а домакинствата с едно, две или повече деца, съответно – 20 на сто, 13 на сто и 7 на сто.

Около 73 на сто от домакинствата у нас живеят в градовете, а 27 процента – в селата. В селата е регистриран и най-висок дял самотно живеещи хора у нас.

Италианци и холандци били сред най-самотните в ЕС

Около 6 на сто от европейските граждани казват, че се чувстват самотни и няма с кого да споделят личните си проблеми, показва статистиката.

Ситуацията изглежда най-добре в Чехия, Финландия, Словакия и Швеция, където само 2 процента от населението твърдят, че нямат от кого да потърсят помощ, ако е необходимо.

В Кипър, Испания, Словакия, Чехия и Унгария също 2 процента от хората твърдят, че няма с кого да обсъждат личните си проблеми.

Най-самотни се чувстват жителите на Италия, Холандия и Люксембург. Там процентът на самотниците надхвърля 12% от населението. Същият процент хора заявяват, че нямат с кого да споделят пролбемите си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук