Страшни далавери в пловдивска болница! Отрязали гърдата на жена, без да има нужда

0
1166

Районна прокуратура-Пловдив се самосезира по материали в медиите, относно незаконни медицински практики – сгрешени диагнози, ненужни операции на пациенти и други в Комплексния онкологичен център в Пловдив.По повод сигналите незабавно е разпоредена проверка за причиняване на тежка или средна телесна повреда другиму поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, съобщава „Трафик“.

В най-кратки срокове ще бъдат изискани данните от медицинския одит, извършен от Министерството на здравеопазването, всички материали от излъчени телевизионни предавания и публикации в медии за пострадали лица, както и са планирани други действия с цел събиране на възможния обем от данни.

Проверката ще приключи в най-кратки срокове по закон.

„Господари на ефира“ разкриха няколко случая с жени, на които са направени тежки онкологични операции, може би без нужда.

Започнала е проверка на Изпълнителната агенция „Медицински одит“ на Комплексния онкологичен център в Пловдив. Господарите разкриха пет случая на пациентки, на които са извършени тежки операции с отстраняване на органи, за които последващи медицински становища твърдят, че са били неоснователни.

Лекари сигнализират от години за порочната практика пациенти да се подлагат на ненужни манипулации с цел усвояване на скъпо платени клинични пътеки от здравната каса. Първият случай е на жена на 47 години с бучка в лявата гърда. В епикризата й липсват първоначални данни за злокачествен процес, но по време на операцията патоанатомът прави заключение, че има данни за карцином, и на жената се извършва радикална мастектомия. Окончателната диагноза е малигнен мезенхимен тумор.

Това е различно от диагнозата по време на самата операция, която също е за злокачествен тумор – инвазивен дуктален карцином. При направената ревизия окончателната диагноза е съвсем друга – доброкачествен фиброаденом, който в никакъв случай не изисква премахване на гърдата на пациентката. Това се потвърждава и от националния консултант от Александровска болница. Туморът е бил доброкачествен и е трябвало само него да отстранят.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук