Страшно е! Снежна вихрушка затруднява сериозно акцията по издирването на изчезналите под връх Ботев баща и син ВИДЕО

0
2801

Условията, при които протича акцията по издирване на двамата изчезнали туристи под връх Ботев, са повече от опасни и тежки. За това свидетелстват кадри от спасителната операция на Атанас и Адриан Пенчеви, които изчезнаха на 5 февруари, съобщава Trafficnews.bg.

Снежна вихрушка затруднява сериозно акцията на Планинска спасителна служба и доброволци в района под билото. Видимостта е силно намалена, а вятърът ураганен.

„Връх Ботев е опасен дори през по-топлите месеци, пък камо ли в снежната. По думите на хижарите изчезналите са били с лоша екипировка. Изминали са три дни при температури от порядъка на минус 20 градуса. За съжаление по-скоро няма шанс да са оцелели, предвид че не се намират и в никой от заслоните. Миналата година в подобно време качихме билото, и то в края на март.

Никаква видимост от кол до кол вървиш и едвам виждаш следващия. Ако не познават маршрута и нямат gps са загубени. Да не говорим, че долу Тарзановата пътека без котки в тези условия не може да се вземе. Няколко седмици преди нас един изключително опитен алпинист беше загинал точно там, тъкмо бяха сложили мемориален камък.

Те са тръгнали към заслон Маринка, но и там в условията на лавинна опасност и ограничаване на видимостта, както и натрупалия сняг, положението не е особено оптимистично“, споделя пловдивчанка.

Близки и приятели на изчезналите  41-годишния баща и неговия 17-годишен син обаче се надяват те да са се приютили някъде и само липсата на батерия на телефоните да е причина, че няма връзка с тях.

Припомняме, че вчера бе намерена първа следа от изчезналите. Малко след 13 ч., при обхода в близост до заслон „Рудината“ (Бункера), е намерен челник, вероятно на някой от издирваните. Проверени са всички постройки, в които изгубените биха могли за намерят подслон, но засега без резултат.

Акцията продължава в този момент, въпреки критичното време. Включили са се 17 планински спасители от отрядите в Калофер, Карлово, Пловдив, Пирдоп, София и Банско с 3 спасителни кучета обхождат нови райони, които не са били достигнати през вчерашния ден. Към тях се присъединиха 8 доброволци от охраната на парк „Централен Балкан“, 5 от Стара Загора и 2 от Калофер.

Теренът е труден, местността е насечена и гориста в по-ниските части, но планинските спасители правят всичко възможно да намерят изчезналите, без да застрашат собствения си живот при изключително лошите метеорологични условия – вятър 8 км/час в билните части на планината и температура -16◦С, което се усеща като -25◦С и снегонавяване над 1 м.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук