Стреляха по охранителите на ОЗХО в Дума

0
3331
epa06672543 An exterior view of the headquarters of the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) in The Hague, The Netherlands, 16 April 2018, on the day that the board will meet for a special session trying to clarify the alleged poison gas attack in Douma, Syria on 07 April 2018. EPA/KOEN VAN WEEL

Ръководителят на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) заяви, че екип от охранители на ООН, който разузнава обстановката в сирийския град Дума, е бил обстрелван вчера, съобщава „Ройтерс“.

Директорът на ОЗХО Ахмет Узумчу е заявил по време на среща в централата на организацията в Хага, че екипът от охранители е бил принуден да се изтегли, което отлага пристигането на инспекторите по химически оръжия, които трябва да посетят района. Източници, които са присъствали на срещата, която се е провела при затворени врата, са информирали „Ройтерс“ за думите на Узумчу.

Международните инспектори все още чакат да посетят района на предполагаемата атака с химическо оръжие в Сирия, след като САЩ обвиниха сирийското правителство и неговия съюзник Русия, че се опитват да подправят доказателства.

Изминаха 11 дни от предполагаемата атака в град Дума, който се намира източно от столицата Дамаск, като по това време той беше контролиран от бунтовници, които се предадоха в дните след атаката.

САЩ, Франция и Великобритания извършиха ракетни удари срещу съоръжения за производство на химически оръжия в Сирия една седмица след атаката, след като заключиха, че силите на сирийския президент Башар Асад са извършители на нападението.

Трите страни не разкриха публично доказателствата, с които разполагат, а сирийското правителство и Русия отрекоха изобщо да е извършвана химическа атака. Русия обвини бунтовниците в постановка, скалъпена с подкрепата на Великобритания, което британските власти категорично отрекоха.

Сирийските държавни медии съобщиха вчера, че инспекторите от ОЗХО са влезли в Дума, но сирийското правителство по-късно заяви, че само охранителите на ООН са влезли.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт посочи, че САЩ не вярват, че инспекторите са влезли в Дума и че има опасност доказателствата да бъдат потулени или заличени с изминаващото време.

„Видяхме, че руското и сирийското правителство – тяхната цел е да се опитат да прикриват. Целта им е да се опитат да отклонят вниманието“, изтъкна тя, допълвайки: „Но фактът е, че Башар Асад отново е отговорен за обгазяването и избиването на невинни мъже, жени и деца.“

Руските военни обявиха вчера, че са открили запас от химически оръжия, оставен от бунтовниците в Дума. Твърдението на руснаците не може да бъде проверено.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук