Стряскащо! Средство за лечение на рак превръща пациентите в мутанти и ги убива

0
1403

Учени из Колумбийския университет установиха, че технологията за генетично редактиране CRISPR/Cas9 може да провокира неконтролируеми изменения в генетичния код живите същества и да предизвика необратими промени в развитието на организма пише Nature Biotechnology.

По данни на учените, намесата в генетичния код на живото същество може да провокира „верижна реакция“ в промените на структурата на ДНК, а последствията от този „генетичен взрив“, както се оказва, никой, никога не е изследвал и взел под внимание.

Рак на зъбите: Какво е това и можем ли да се справим с него?  

Въпросната технология представлява своеобразни молекулярни ножици, които могат селективно да изрежат дефектни гени и да ги заменят с нови участъци на ДНК.

„Резултатите показаха, че предизвиканите от нея нежелани промени в ДНК досега са били подценени . Използването й в областта на генната терапия трябва да бъде придружено от много предпазни мерки, като се внимава за евентуален страничен ефект“, посочва Алън Брадли от лондонския институт „Уелкъм Сангър“.

Доц. Д-р Красимир Киров: Пациентите с меланом идват твърде късно при нас

Резултатите от новото изследване разкриват промени в ДНК на някои клетки. Промените биха могли да активират или дезактивират важни гени и това да доведе до тежки последствия. „В областта на редактирането на генома е изключително важно да се констатира, че получените модификации са онези, които сме искали да предизвикаме“, отбеляза Робин Лъвъл-Бадж от лондонския институт „Франсис Крик“, който не е участвал в изследването.

Най-мощната природна терапия за възстановяване имунитета на онкоболни

Изследователите отбелязват, че опасността е крайно висока – независимо от своята ефективност при лечението та тежки форми на онкология СRISPR/Cas9 може да провокира нарушаване на жизнения цикъл на стволовите клетки и гибелта на целия организъм.

Учените смятат, че генната терапия не може да бъде инструмент за масово лечение и трябва да се прилага след внимателен подбор и пълен анализ на генетичен материал на пациентите.

Превод: БЛИЦ

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук