Студентите по медицина излизат на протест

0
1217

Студентите по право и медицина излизат на протест следващата седмица. Причината е отнетото им право да получават европейски стипендии за успех.

След пресконференция на вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева вчера, стана ясно, че медицината, денталната медицина и фармацията не са приоритетни за икономиката на държавата специалности.

Така, заедно с правото те отпадат от направленията, в които студентите ще могат да кандидатстват за стипендии от Европа.

Протестът ще се проведе идния понеделник – 16 май, от 17:00 часа пред сградата на Министерството на образованието. До момента участие в него са заявили близо 2 хиляди души.

„Ние от Асоциацията на студентите медици в България-София ви приканваме да изразим възмущението си от пренебрегването на нашата специалност при поставянето на държавните приоритети чрез мирен протест пред сградата на Министерството на образованието и науката“, казват студентите в събитието в социалната мрежа Facebook.

„Проблемът е не само в парите – държавата обяви официално медицината за не приоритет. Това обижда не само нас, но и колегите от другите специалности“, каза пред Bulgaria ON AIR студент по медицина и един от организаторите на предстоящия протест.

„Обидно е, защото сравняват едни специалности с други, което създава един дисбаланс, който се усеща най-вече в Софийския университет, заради големия брой хуманитарни специалности. Не това е начинът да се субсидират по-слабо желани специалности, които са важни за държавата. В момента се оказва, че две трети от специалностите са приоритетни, а хуманитарните специалности не“, заяви друг студент, който е в комисията за европейските стипендии./puls

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук