Сусамово масло за красиви кожа и коса

0
1392

Сусамовото масло е богато на витамин Е, фосфор, калций магнезий. То има приятен вкус и често се използва в кулинарията.

Наричат го еликсир и е използвано в продължение на хиляди години при лекуването на различни заболявания, както и за подхранването на кожата и косата. Вижте как с негова помощ може да бъдете по-красиви.

За коса:

Спомага за бързият растеж на косата

Нанесено в корените на косата с леки масажни движения, сусамовото масло подобрява кръвообращението. Способността му да прониква в дълбочина и неговите ценни елементи благоприятстват растежа на косата. Дори и силно увредената коса може да възвърне красотата и здравето си благодарение на сусамовото масло.

Действа слънцезащитно

През летните месеци е особено важно да защитите косъма от вредните слънчеви лъчи. Прилагането на сусамово масло върху скалпа и по дължината на косата, ще ги предпази от въздействието на ултравиолетовите лъчи.

Сусамовото масло образува защитен слой около косъма и по този начин го предпазва от слънчевите лъчи, както и от останалите вредни действия на околната среда.

Има антибактериално действие и помага при пърхот

Прилагано върху кожата на главата, сусамовото масло действа антибактериално. Ако страдате от пърхот, вечер преди лягане или няколко часа преди да измиете косата си, нанесете с масажни движения от маслото върху скалпа. След това измийте косата си както обикновено.

За да постигнете ефект следвайте тази терапия в продължение на няколко седмици. Това ще намали дразнението и лющенето на кожата на главата и ще ви отърве от неприятния пърхот.

Предотвратява изсъхването, накъсването и цъфтежа на косатаСусамово масло
Сусамовото масло може да бъде използвано самостоятелно или в комбинация с други полезни масла, като зехтин, бадемово масло. Нанесете от него по дължината на косата като наблегнете на краищата.

Увийте косата си в затоплена суха хавлиена кърпа за около 20-30 минути, а след това я измийте както обикновено.

Забавя побеляването на косата

Посивяването на косите се дължи на редица фактори като хранене, ген, стрес, здравословно състояние и т. н. Редовното масажиране на кожата на главата с масло от сусам ще намали посивяването на косата и ще я направи по-силна и блестяща.

За кожа:

Действа слънцезащитно

Сусамовото масло е богато на витамин Е, който действа като отличен антиоксидант и като естествен слънцезащитен крем. Свободните радикали и окисляването при излагането на слънчевите лъчи могат да увредят сериозно кожата ви.

За да видите как ще ви подейства сусамовото масло, нанесете от него върху малък участък от кожата ви и вижте как ще ви се отрази.

Забавя стареенето на кожата

За да забавите стареенето на кожата, добавяйте в домашните маски масло от сусам или директно масажирайте кожата. В сусамовото масло се съдържа антиоксидант, наречен сезамол, който ефективно предотвратява появата на бръчки.

Сусамовото масло ще помогне и за детоксикацията на кожата, действа антибактериално, възстановява увредената кожа и помага при псориазис и екзема.

Как да го използвате всекидневно?

Може да го добавяте към домашните маски за лице. Ето една примерна разкрасяваща маска за лице: Намачкайте на пюре една праскова или няколко кайсии. Добавете към тях малко мед и малко масло от сусам. Разбъркайте добре и поставете маската върху почистена кожа за 10-15 минути.

Използвайте маслото като лосион. След като вземете душ, не попивайте водата от кожата си, а нанесете малко количество сусамово масло. Нежният масаж с него ще помогне да задържите влагата в кожата си, което ще я направи красива и мека.

Ако имате вана добавете към нея около 15-20 капки масло от сусам, заедно с друго любимо етерично масло. Потопете се в нея за около 10-15 минути. Това ще очисти организма ви, ще помогне да релаксирате и ще подхрани кожата на тялото ви./az-jenata

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук