Съдбовен ден за Меркел – ще я накажат ли за „отворените врати”

0
1508

Канцлерът стиска палци да не се наложи съюз с антиимиграционната партия

В три региона на Германия ще се проведат избори, резултатите от които ще се смятат за показателни за подкрепата към канцлера Ангела Меркел. Рейтингът на Меркел е силно разклатен заради политиката й спрямо бежанците, след като миналата година тя заяви, че те са добре дошли в страната, съобщава Би Би Си.

Очаква се антиимиграционната партия Алтернатива за Германия да постигне сериозен резултат заради „политиката на отворените врати” на канцлера. Над 1 млн. имигранти влязоха в страната през 2015 година.

На въпроса как се подготвя за изборите, Меркел отговори лаконично: „Стискам палци”.

Според предварителните проучвания, нейният Християн-демократичен съюз (ХДС) ще остане най-голямата във федерална провинция Саксония-Анхалт. В Баден-Вюртемберг, обаче, той е застрашен от сериозно поражение от Зелените, въпреки че в момента съюзът управлява там. А в Рейнланд-Пфалц, където ХДС е на втора позиция, битката ще бъде особено ожесточена.

Проучванията сочат, че Алтернатива за Германия ще вземе 19% в Саксония-Анхалт, където ХДС и социалдемократите управляват в коалиция. Ако прогнозите се сбъднат, на коалиционните партньори може да се наложи да се съюзят с трета партия, за да постигнат мнозинство.

Алтернатива за Германия вече има представители в 5 от 16-те регионални парламента в Германия. Тя води кампанията си с лозунгите „Да осигурим границите”, „Да спрем хаоса с бежанците”.

Вицеканцлерът Зигмар Габриел заяви вчера, че нарастващата подкрепа за Алтернатива за Германия няма да промени политиката управляващите спрямо имигрантите. „Има ясна позиция, на която стоим: човечност и солидарност. Няма да променим позицията си сега”, каза той.

В същото време в Берлин около 2000 десни протестиращи развяха германски знамена и скандираха: „Меркел трябва да си ходи” и „Ние сме хората”.

Ако Меркел не успее да спечели поне две от трите провинции, в които се провеждат избори, това ще бъде съкрушителен удар за нея и то в момента, в който се опитва да прекара през ЕС споразумение с Турция за намаляване на броя на имигрантите, влизащи на територията на Европа.

Превод и редакция: БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук