Съдът върна на работа полицай, шамаросал ромка

0
523

Полицаят от управлението в Бобов дол Йордан Д. е бил уволнен за ударен шамар на ромка при пътен инцидент отпреди година – административният съд в Кюстендил обаче отменя наказанието му като незаконосъобразно, съобщи на сайта си правораздавателното ведомство.

Ченгето, без да е на дежурство, се движел с автомобила на баща си по дупнишка улица. Колата угаснала и помолил непознати хора да го блъснат да запали. По това време по платното минали 5-6 жени ромки, които пречели на движението. Станало спречкване, при което полицаят ударил едната циганка.

„Служителят е отправил по отношение на тези лица обидни изрази и закани за саморазправа, като е нанесъл и удар по лицето на А., при което й е причинил контузия – оток и зачервяване на дясна буза и разкъсно-контузна рана на горната устна. Деянието е извършено виновно, доколкото служителят е познавал Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР и е бил длъжен и е могъл да съблюдава разпоредбите му. Същият е могъл да предприеме адекватни мерки за предотвратяване на инцидента и самоовладяване“, пише в материалите по делото. Нарушил е т.19-21 от Раздел „Поведение и облик на държавния служител в обществото“ и т.31 от Раздел II „Отношение към гражданите“ от Етичния кодекс.

Няма нарушение по Закона за МВР обаче. Освет това свидетели казали, че шамарът върху едната от ромките е „резултат от опит за защита срещу агресията на трите жени, а не израз на преднамерено нападение върху една от тях“. Т.е. полицаят е действал в самозащита – циганките го нападнали, дори искали да скъсат якето му.

Заради несъбрани доказателства заповедта за уволнение на ченгето, издадена от шефа на областната дирекция на полицията в Кюстендил, е отменена. Дирекцията ще плати и 310 лева разноски по делото. Решението може да се обжалва пред ВАС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук