Съкровената изповед на Христо Мутафчиев в невиждана до днес самоирония

0
2835

Героят от очертаващата се като бестселър „Черно на бяло“ разписа снощи над 200 автографа в галерията на Стария Созопол

На 3 октомври големият актьор ще играе на бургаска сцена в авторския спектакъл на бившата му съпруга Лиза Шопова. И синът им Асен е сред актьорите

„Трупаме спомени, за да можем тия спомени да ги разказваме един ден на децата си – и хоп: „Алцхаймер“ или склероза… Изводът: Живей си живота и не се занимавай с глупости…“

Думи, звучащи просто върху лист, но произнесени като поанта на истински живот. Те могат да влязат в сърцето и да изтръгнат сълзи от очите. Да, тези думи вцепениха снощи публиката в градската галерия на Стария Созопол. Произнесе ги човекът, който не познава нюанса и за когото животът винаги е черно и бяло. Той не може да плува на повърхността и за него смисълът във всичко, независимо от цената, която би заплатил, е да се гмурне в дълбокото, да пипне дъното и да се върне горе с последни сили, запазвайки единствената глътка въздух за повърхността.

Героят от книгата и авторът й Теа Денолюбова 

Да, това не е биография, нито автобиография на любимия актьор Христо Мутафчиев, а съкровена изповед за сривовете и подвизите му, записана от автора на „Черно и бяло“ Теа Денолюбова. Това не е философски анализ на всичко, което е изживял и преживял големият актьор и незаобиколим фактор в българската култура и изкуства от последните две десетилетия. Представянето на книгата снощи в рамките на 35-ото издание на Празниците на културата „Аполония“ действително бе до болка искрен разговор за смисъла на съществуването ни.

 

 

 

Впрочем авторът на „Черно и бяло“ Теа Денолюбова е балдъза на Мутафчиев и добре познава сложния му, режещ като с меч характер.

 

Книгата се появи за първи път в края на март т.г. по повод 50-годишния юбилей на актьора и председател на Съюза на българските артисти, който е роден на 4 април 1969 г.

Празниците „Аполония“ започнаха в петък и ще продължат до 6 септември с представянето на повече от 70 млади таланти и утвърдени творци.

Репортер на Флагман.бг бе сред публиката снощи и узна, че на 3 октомври Христо Мутафчиев ще играе на бургаска сцена в рамките на фестивала за съвременно изкуство Порт Прим Арт Фест. Мутафчиев ще излезе заедно със сина си Асен в авторския спектакъл на своята бивша съпруга Лиза Шопова. Шопова е режисьор и автор на текста на пиесата „Трима мъже и една Маргарита“. За да изиграе своята роля, у нас от Лондон се завръща 25-годишният им син Асен.

flagman.bg

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук