Сълзи и гняв: Над 2000 здрави животни ще бъдат умъртвени в Ямболско само поради съмнения за чума, хората на бунт… СНИМКИ

0
81736
Повече от три часа протестиращи животновъди не допускаха ветеринарни лекари към селата Крайново, Странджа и Шарково, в които трябва да бъдат умъртвени над 2000 животни.
Лекарите, които бяха на място останаха без коментар по темата и заедно с органите на реда по черни пътища се отправиха  към с. Крайново.
Екип на радио 999 успя да стигне на място, но бе допуснат само до входа на селото, което се оказа под полицейска блокада.

Обяснения, защо журналисти не се допускат – не бяха дадени. Един от протестиращите установи, че хора са влезли в собствения му имот, докато той дори не е там.

Ето какво споделиха стопаните пред 999:
“Животните не са болни. Няма симптоми на чума! Гледат да ни унищожат и нищо не правят! Нямаме държава, никой не идва да обясни какво се случва. Минават по черните пътища, а ние чакаме тук, на главния път информация от тях! Мафията е пълна за целия този район. Това е поминъкът на хората, какво да правят? Те живеят с това. Трябва да се махнем оттук, сега няма да има поминък и работа за населението. Оставаме без нищо. Това е политика!”
Официална информация до този момент няма.
Припомняме, че  жители на ямболската община Болярово излязоха на протест срещу принудителното избиване на дребни преживни животни в региона.
Тази сутрин (12.07 – бел. ред.) с тежка техника и автомобили те блокираха пътя на разклона към селата Странджа, Крайново и Шарково.
Причината – вчера излязоха положителни резултати за болестта чума по овцете и козите в още три животновъдни обекта на територията на селата Странджа, Крайново и Малко Шарково. 
Пробите са от европейска референтна лаборатория в Париж и на базата на това е издадена заповед, която указва принудително убиване по хуманен начин и обезвреждане на близо 2000 дребни преживни животни.
Стопаните обаче настояват за втора проба и заплашват, че няма да допуснат избиването на животните, тъй като в този регион няма друг поминък освен животновъдството.
Освен това според животновъдите обезщетенията, които ще получат, няма да са достатъчни за възстановяване на стадата и секторът на практика ще бъде унищожен. 
Преди по-малко от месец заради същото заболяване бяха умъртвени други 1 400 животни в село Воден.
Единственият представител на местната власт, дошъл сред хората днес, беше кметът на община Болярово Христо Христов. 
ВИДЕО ТУК:
Фермерите казаха още, че са подали сигнал до Прокуратурата за отмяна на заповедта за избиване на животните и очакват решението й.
От свои източници, ветеринарни специалисти, 999 научи, че това на практика е невъзможно. Така че, след падане на блокадата най-вероятно ще се пристъпи към избиване на дребните преживни животни, овце и кози, на територията на селата Странджа, Крайново и Малко Шарково.
***
Снимки: Величко Димитров, БТА
Източник: www.radio999bg.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук