Съпругата на кмета на Златоград „гушна“ 1 103 228 лв.

0
214

1 103 228 лв. европейски пари е получила фирма, собственост на съпругата на кмета на Златоград Мирослав Янчев. Става въпрос за средства по Програма за развитие на селските райони 2014.2020 за изграждането на овцеферма. През месец юни 2017 г. Мирослав Янчев, в качеството си на кмет на община Златоград, внася за гласуване в местния Общински съвет изработването на ПУП-ПП и учредяването на сервитут и право на строеж на фирма „Златна ферма“ ЕООД, собственост на неговата съпруга.

Пред местна телевизия лично Мирослав Янчев потвърждава, че „Златна ферма“ ЕООД е собственост на жена му, но не вижда да има конфликт на интереси в това, че той е кмет и с неговия подпис се дават необходимите разрешения за усвояването на над милион лева в полза на член от неговото семейство. Според сигнал на жители на Златоград, освен усвоените евросредства, по време на строителството на обекта, собстевност на фирмата на съпругата на Янчев, са забелязани работници и машини на общината, които да извършват строителни работи.

Оказва се, че съпругата на Янчев няма опит в подобни дейности и това е първия й проект. Лично кметът на Златоград потвърди в едно свое интервю, че жена му е регистриран от скоро земеделски производител, който до този момент не се е занимавал с подобни дейности. Интересно в случая е как с една кметска заплата кметът на Златоград и неговата съпруга имат пари за съфинансирането на въпросния проект, което е в размер на близо 700 000 лева.

Това не е първия скандал около градоначалника на Златоград. През 2008-ма година името му беше замесено в скандал с класирането на фирма „ВАЛЗАХ“ на Владимир Енчев – близък приятел на Янчев, който извършва ремонтни дейности на местни училища. В офертата за смяна на дограма тогава Енчев посочва гаранция за дограмите на прозорците 25 години. При условие, че производителят, от когото той ги купува, им гарантира 10 г. живот. Това е най-дребното разминаване на информация в офертата на Владимир Енчев с действителността. Заради неточности в документацията и съмнения за незаконно проведен търг, на 6 август 2008 г. с решение № 387 Комисията за защита на конкуренцията отменя резултатите от конкурса и връща процедурата за ново разглеждане на офертите. Авансовото плащане по проекта, което се равнява на 20 процента от цялата сума обаче вече е направено. И вместо да спази закона, кметът бързо внася 200-те хиляди по сметките на „ВАЛЗАХ“ по силата на един изцяло незаконен договор за извършване на ремонтите в трите училища.

През 2017-та година  избухна скандал, в който бяха замесени бившият областен управител на Смолян и настоящ депутат от ГЕРБ Недялко Славов, кметът на Златоград Мирослав Янчев и тяхната съгражданка Дарина Сарелска – шеф на „Новините” в Нова телевизия. Тогава ден след като разследващият журналист и автор на предаването „Разследване” по Нова ТВ Васил Иванов съобщи, че напуска работа, той даде пресконференция заедно с шоумена Слави Трифонов, където изнесе скандални факти за упражняването на цензура върху медията от страна на Славов и сие.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук