Със „Зелен паспорт в ЕС“: Ваксинираните ще пътуват по-лесно

0
67

Честито за всички антиваксъри – бърза писта при пътуване, но само след ваксиниране срещу COVID-19. Европейската комисия вече подготвя въвеждане на „зелен паспорт”, който да улесни преминаването на граници за имунизираните през летния туристически сезон.

Дигиталната „зелена карта” ще съдържа информация, както за ваксинираните, така и за преминалите тестове или преболедували коронавирус.

Как ще пътуваме през това лято и да очакваме ли бум на жалбите срещу туроператорите заради липса на обезщетения при отменени почивки, година след старта на пандемията – отговорите дава Георги Георгиев в „На твоя страна”.

Над 1800 са постъпилите жалби в Комисията за защита на потребителите през миналата година. По-голямата част от тях са именно за отменени резервации за настаняване или полети, пакетни пътувания и споровете, възникнали заради тях.

До този момент туроператорите имаха три опции за компенсиране, ако почивката ни се е провалила – да ни предоставят ваучер за бъдещо пътуване, да ни предложат друга дестинация или да ни върнат парите в брой.

Според последните правила – изплащането на сумите трябва да започне съвсем скоро, тъй като на практика изтича една година или от датата на нереализираното пътуване, или от края на извънредното положение, предаде „Нова телевизия“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук