С абсолютно мнозинство ЕП прие доклад на Бареков, предстои поевтиняване на енергийните разходи

0
1310

С 555 гласа „ЗА“ и само 66 „против“ днес Европейският парламент гласува доклад относно стратегия за оптимизиране на сектора за производство на енергия за отопление и охлаждане на домовете, на който се падат около 50% от годишното потребление на енергия в Европейския съюз.

През юли Европейската комисия гласува с пълно мнозинство този документ, представен и на двете места от българския евродепутат Николай Бареков като докладчик.

В документа се казва, че стратегията на Европейския съюз за отоплението и охлаждане е от фундаментално значение за ефекта от усилията на Общността в сферата на намаляването на вредните въглеродни емисии, използването на възобновяеми енергийни източници, енергийната независимост, опазването на околната среда и устойчивото развитие. Докладът представлява изключително задълбочен анализ на потреблението на енергия за отопление и охлаждане и дава отлична насока на националните правителства за политиките в сферата на екологията и ефективното използване на енергията. Ползите от приемането и прилагането на тази стратегия ще се отразят както на повечето домакинства на територията на ЕС, така и на почти всеки бизнес, индустрия и институция, която използва сграден фонд за дейността си.

Чрез изпълнението на стратегията Европейският съюз ще подкрепи развитието на малките водноелетрически централи, преработката на биомаса, слънчевите, вятърните и геотермалните електроцентрали, биогоривата, извличането на енергия чрез дъжд, приливи и вълни и други иновативни методи за рекреативни източници на енергия.

Ключовите ползи от прилагането на този план са в засилването на енергийната независимост на държавите от ЕС, която лесно може да бъде преодоляна с използването на възобновяеми източници и намаляването на разходите за отопление и охлаждане. Важно е ЕС да постави ясни и точни правила, както и постоянен контрол върху прилагането на стратегията от правителствата, които трябва да приемат законодателни мерки стимулиращи и услесняващи енергийната диверсификация, като не се допускат монополизъм и спекула в производството, преноса и доставката на електроенергия.

От особено значение е активното взаимодействие с гражданското общество и комуникацията с гражданите на ЕС, на които достъпно трябва да бъдат обяснени дългосрочните икономически и екологични ползи от реновирането на сградите им. От друга страна, промишлеността и бизнесът трябва да бъдат финансово стимулирани, за да се реформират, като основни потребители на енергия.

. Стратегията е изцяло съобразена с политиките на ЕС и ще има сериозно позитивно влияние върху живота на потребителите от страните в Евросъюза.

Особено сериозно ще е отражението й върху живота на българските граждани, 81% от които в момента са енергийно бедни и плащат между 200 и 500 лв. за енергийно потребление месечно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук