С нова бус лента на бул. „Васил Левски“ се похвали столичният зам.-кмет Крусев

0
5028
Снимка: БГНЕС

Репортер: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

С нова бус-лента на столичния булевард „Васил Левски“ се похвали зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев. Тя ще стига до стоп линията на кръстовищата, предстои подобна промяна и във вече изградените бус-ленти, по думите му.

За тази бус-лента има една специфична особеност, конкретно на кръстовищата, където се правят десни завои ще може да се завива надясно от самата бус-лента, обясни той. Това е продиктувано от промяната в Наредба 2, която беше приета в края на 2017 година и реално този модел на бус-ленти ще се следва от тук нататък в София.

Предстои да се преработят бус-лентите по бул. „Цариградско шосе“, бул. „Сливница“ и бул. „Данаил Николаев“ като там ще бъде въведен същия принцип на самите кръстовища бус-лентата да стига до стоп линията на самото кръстовище и съответно всички, завиващи надясно да могат да завиват от самата бус-лента, обясни още Крусев.

Който продължи направо от бус-лентата се счита за нарушител, каза още той. На бул. „Васил Левски“ е решено да се направи бус-лента, защото тук минават повечето от тролейбусните линии в столицата – общо 5, както и редица автобуси.

Закъсненията, които се трупат от градския транспорт в отсечката от кръстовището на Ректората до ул. „Граф Игнатиев“ са средно около 7-8 минути. Нашата цел е да се даде приоритет на градския транспорт, посочи още Евгени Крусев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук