С новия данък в курортите Симеонов бори сивия сектор в 500 хиляди жилища

0
13019

Вицепремиерът Валери Симеонов очаква най-малко между 200 и 300 млн. лв. приходи на сезон от въвеждането на допълнителен данък върху апартаментите и къщите за гости, отдавани под наем в курортите. Това стана ясно, след като Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене предложените промени в Закона за местните данъци и такси, с вносител депутатът Борис Ячев.

„Против“ промените гласуваха депутатите от ДПС с аргумента, че се получава двойно данъчно облагане на база данъчна оценка на имота.

От БСП гласуваха „въздържал се“ с мотива, че на практика се въвежда нов данък, без да са направени предварителни изчисления, как би бил събран той и също изтъкнаха, че на практика става дума за двойно данъчно облагане върху един и същ имот.

Всъщност новият данък, ако бъде въведен, ще се отнася до хилядите къщи за гости и апартаментите под наем. По данни на вицепремиера Симеонов техният брой в курортите достига 500 хиляди. По думите му този сив сектор ощетява честния туристически бизнес.

„Категорично не съм съгласен с позицията, че това е втори данък. Това не е втори данък – този данък е нещо като алтернатива на курортната такса. Той е данък за апартаменти, отдавани под наем“, обясни Валери Симеонов.

На въпрос за промените между първо и второ четене, вицепремиерът заяви: „Съгласни сме на всякакви разговори само и само този сив поток – този сив сектор да бъде обхванат“. В противен случай ощетени остават законните бизнесмени в туристическия сектор.

„Нашите курорти затова са най-евтините – точно, защото има огромен сив сектор. Огромна скрита икономика има в нашите курорти и доказателство за това е обстоятелството, което малко се знае, малко се оповестява – но най-нисък приход на чужденец, който е дошъл – реализира България. Най-ниски приходи оставят туристите в България в сравнение с всички останали държави в ЕС. В Румъния оставят повече пари, Турция, Гърция“, коментира още Валери Симеонов. По думите му това е резултат от сивия сектор и изкуствено занижените цени.

Менда Стоянова заяви, че между първо и второ четене трябва да се намери решение за облагане на тези имоти.

„Аз съм убедена, че идеята е добра, че трябва да се търси решение за облагане на този сектор, който не обхванат по един или друг начин. Убедена съм също, че облагането по сегашния начин, а именно на приходите от наеми не се случва, защото каквото и администрация да сложиш не би могла да обхване всички тези приходи и като реален размер. Трябва да се търси алтернативна данъчна основа“, коментира Менда Стоянова.

Като такъв пример за намиране на различна данъчна основа бе и приетият Закона за таксиметровите услуги.

Депутатът от левицата Румен Гечев приветства идеята на вицепремиера и опита му да се търсят допълнителни приходи за общините. Той бе категоричен, че липсва гаранция, че този нов данък би бил събран. „Каква ни е гаранцията, че ще събере допълнителните данъци?“, попита Гечев.

Идеята, която той предложи е да се стимулират самите собственици да регистрират туристите, които идват. След като ги регистрират – да бъдат освободени от въпросния данък, доказвайки, че приходите в хазната на конкретната община от доведените от тях туристи многократно надвишават размера на въпросния данък. Иначе сега екологичният разход остава в общините.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук