С песни, маски и огън започна празникът „Сурва“

0
411

Настъпването на Новата година по стар стил – в нощта срещу 14-ти януари

С танци, песни и звън на чанове започна празникът на кукерите в пернишкото село Долна Секирна – „Сурва“.  Десетки кукери и любители на българския обичай „прогонване на злите духове“ се събраха в центъра на селото край голям огън. Смята се, че лошото се пази от светлината и че пламъците изгарят всичко, което би навредило на хората. Страшните маски на кукерите гонят демоните.

Празникът води началото си от древността, когато българите са отбелязвали настъпването на Новата година по стар стил – в нощта срещу 14-ти януари. Произходът на думата „сурва“ е ирански. Тя означава „“здрава, силна година“.

В кукерската дреха, типична за Долна Секирна, има причудливи орнаменти, парцали и кожено облекло. Тя се отличава от кукерското облекло, типично за други части на България.  Гости от 6 дрги села, както и от Пещера, ще уважат празника и ще танцуват край огъня цяла нощ.

„Сурва“ популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. Фестивалът се организира от община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. На 26 юни 2009 г. по време на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник, президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон обявява Перник за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции. Решението е взето в град Котор. От 2008 година Международният фестивал на маскарадните игри се провежда ежегодно в последните събота и неделя на месец януари.

Традиционно във фестивалната надпревара участват около 6 000 души в около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка. „Сурва“ бе вписан в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Това реши Междуправителственият комитет на организацията.

Номинацията бе разработена през 2012 г. и подадена с писмо на министъра на културата Вежди Рашидов. Автори на досието са учените от БАН д-р Иглика Мишкова и доц. д-р Ваня Матеева, с активното участие на специалистите от Регионалния исторически музей в Перник.

Така наред с Бистришките баби, нестинарството и традицията за тъкане на чипровски килими, които също са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, кукерският фестивал представя красивото и уникално лице на България пред света./Кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук