С посланието „Пазете мира, разпространявайте мира“ папа Франциск посрещна във Ватикана българската парламентарна делегация

0
2903

С посланието „Пазете мира, разпространявайте мира“ папа Франциск посрещна във Ватикана българската парламентарна делегация, която е в Рим по повод 24 май.

Папа Франциск посрещна Караянчева: Пазете мира, разпространявайте мира!

Главата на римокатолическата църква прие на аудиенция в Апостолическия дворец и подари на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева метална статуетка с гълъб, който държи маслинова клонка. В основата на статуетката  пише „Пазете мира, разпространявайте мира“, съобщават от пресцентъра на Народното събрание.

Папа Франциск посрещна Караянчева: Пазете мира, разпространявайте мира!

От своя страна Караянчева подари на Светия отец реплика на парламентарния звънец, с който е открито Учредителното събрание и фототипни издания на Търновската и Сребърната конституции.

Папа Франциск посрещна Караянчева: Пазете мира, разпространявайте мира!

„Разказах му, че България през тази година чества 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Той беше много впечатлен от това и дари няколко книги за библиотеката на Народното събрание, както и речта „Мир на земята“, която произнесе по време на посещението си в България, лично подписана от него за всички българи с послание за мир, благоденствие и разбирателство между хората“, посочи след аудиенцията председателят на Народното събрание.

По време на срещата Цвета Караянчева е изразила благодарност към папа Франциск за визитата му в страната, по време на която той отправи важни послания като обединение, обич и разбирателство между народите. Разказах му за мирното съжителство между различните етноси в България и благодарих за възможността днес да изразя своето уважение и благодарност, че той посети България и отправи тези послания именно от нашата страна, която е с богата култура, невероятна природа и фолклор, отбеляза след аудиенцията председателят на Народното събрание.

По време на срещата папа Франциск благодари за гостоприемството и за сърдечното и топло отношение на българския народ, показано по време на посещението му в България. По думите му българите почитат традицията, която гледа към бъдещето.

„Бях развълнуван много от тези 249 деца, които получиха първо причастие в Раковски“, посочи папа Франциск и добави, че е бил впечатлен от личността на Българския патриарх Неофит, който е човек на вярата и смирението.

Папа Франциск ме развълнува с познанията, които има за светите братя Кирил и Методий и за България, както и с отношението си към патриарх Неофит, коментира пред журналисти Цвета Караянчева. Тя уточни, че е разказала на главата на Римокатолическата църква за неделното училище в Кърджали, където живеят християни и мюсюлмани, взаимно се уважават и заедно празнуват празниците си.

„Важно е да работим за децата и младите хора, да ги възпитаваме да почитат доброто и да могат да правят добро“, подчерта Цвета Караянчева.

След аудиенцията тя разговаря с Държавния секретар на Ватикана Пиетро Паролин и му подари копие на златната маска на одриския цар Терес, намерена в близост до Шипка.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отправи поздрави към всички българи по повод 24 май – Денят на славянската писменост и българската просвета и култура. Заедно с българските парламентаристи тя поднесе цветя на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов в италианската столица.

Красимир Ангелов

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук