С шествие-поклонение бе отдадена почит на жертвите в концлагера край Ловеч

0
576
/ БГНЕС
С шествие-поклонение бе отдадена почит на жертвите в концлагера „Слънчев бряг” край Ловеч. То тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера – мястото на лагера.

Поклонението, което се организира всяка година, започна с панихида, отслужена пред малкия параклис и паметните плочи, които напомнят за случилото се там от 1959 до 1962 година и за жертвите на режима. Присъстваха евродепутати, общинското ръководство, представители на политически партии, граждани от цялата страна и близки на хората, намерили смъртта си там. Те поднесоха венци и цветя.

Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова припомни какво се е случвало в концлагера „Слънчев бряг“. „Това място носи всички белези на една нечовешка, жестока битка. Носи спомените за мъченията от политическата машина, която се опитваше да смаже инакомислещите хора, несъгласните с режима. На това място с голи ръце затворниците, изпратени тук, копаеха тази земна маса, пренасяха я до ж.п. линията и я товареха във вагонетки. На това място те правиха всъщност дълбока яма, но тя бележи върха на мъжеството, силата, куража, защото тези хора дръзнаха да се противопоставят на тоталитарния режим“, заяви Маринова.

Лагерът „Слънчев бряг“ е бил създаден от ЦК на БКП през април 1959 г. след закриването на този в Белене. Първоначално в него са настанени 166 рецидивисти оттам, но после, без съд и присъда, са заточени стотици политически противници на режима, земеделци и обикновени граждани. На непосилен труд, зверства, мъчения и убийства са подложени над 1500 души. 155 от тях умират, а след това телата им изчезват безследно. Лагерът е закрит в края на март 1962 г., след като избягал затворник разказва за зверствата там.

 Даниела Балабанова/БТА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук