Тайнствени гробници спасяват от смърт

0
1756

Мощи на патриарх, на християнски светец, на мюсюлмански духовник и на космически пришълец лежат едни до други край кърджалийското село Резбарци

Едно от най-странните места в Родопите е най-близкото до Кърджали, село Резбарци. Две мистериозни гробници привличат там и християни, и мюсюлмани от цяла България. Едната, която е с внушителни размери, се намира в западния край на поселището. И за непосветените е ясно от пръв поглед, че това е последният пристан на висш мюсюлмански духовник. Другата е в началото на селото, до параклиса „Св. Спас”, наричан от местните „Манастирчето”. И две­те, за съжаление, не са изследвани от истори­ци, но това не пречи да се носят за тях упорито най-различни легенди.

Двете гробници са се превърнали в чудодейни светилища, защото по­верията гласят, че в тях е погребан, или паднал от небето уморен ангел, или великан, загубил живота си и умрял именно на това място, или… космически пришълец. Според хри­стиянската и мюсюлман­ската религия обаче да се разравя гроб, независимо на колко години е той, е светотатство и всеки, по­сегнал на костите в него, го застига мъченическа смърт, а осквернителят носи греха си до девето коляно. Според някои в двора на „Манастирчето” лежат тленните останки на патриарх от Второто българско царство, защо­то там са били намерени златен кръст, украсен с диаманти, и митра. Каквато и да е истината, според местните хора и двете места притежават целебна сила и там често ставали чудеса.

„В края на Резбарци е погребан „Коджа мезаръ” /б.а. в превод – голям, мно­го висок мъж/, разказва ста­рият ага Мюмюн Исмаил, човек с разностранни инте­реси, и продължава прелюбопитния си разказ: Здра­венякът паднал от небето и издъхнал върху грешната ни земя. Това е ангел от свитата на Архангел Джебраил /б.а. Гавраил/. В миг лобното място на исполина придобило необяснима сила. Не изключвам и вер­сията за „Папаз мезаръ” /б.а. „попски гроб/”. Бях дете, когато са ми разказ­вали, че безбожници тук ровичкали, намерили мно­го ценности, но ги шитнали в Турция. Но от прадядо си знам, че не аксесоарите от траурния ритуал правят чудеса, а мощите на покой­ника имат свръхестествена сила. Малцина обаче знаят, че без благословия сви­ше никой не може да ги помръдне. Който ровичка на непозволено място, или умира, или се парализи­ра, или онемява, или губи разсъдъка си до живот. Паралии от южната ни съседка поръчали да из­ровят и костите. Нанай /на­празно- б.а./!”, клати глава дяволито Мюмюн ага.

Седем десетилетия баба Сабрие Кадирова от съседното до Резбарци село Петлино е живата история и на двете чудодейни светилища.

Тя смята, че има връзка между тях – в едното е паднал мюсюлмански ан­гел, а в другото – християн­ски. „Били са много болни /б.а. за първи път чуваме за „болни” ангели, но знаем ли какво става в отвъдния свят?!?/, фръкнали от не­бето, и паднали точно на тези места, разправя баба Сабрие и допълва: Прапрадедите ми с почести ги погребали, 40 дни метани им правели според канона. Така ангелите започнали да се отблагодаряват на хората, като церят бол­ни, слаби и недъгави. И най-много наблягали на дечинките. Прииждат хора отвсякъде, ама най-много от Северна България. Во­дят и бебета на по 5-6 месеца. Идват от всички вери – българи, турци, помаци, евреи, арменци, цигани… След време чуваме, децата на ябанджиите се оправили. Всевишният да ги закриля!..”

Старицата разказва един невероятен случай: „В село Чифлик имаше едно недоносено, слабо като пилешка костица – вятър да го духне, ще падне. С криви крака, с грозновато лице, глухо и нямо на всичкото отгоре. Жив урод! Шейтанът сякаш го беше правил. Но майка му го разсъблече дибидюс голичко, положи го на пръстта и детето проплака – знак, че е излекувано. Сега е мъж канара, задоми се за богаташка в Истанбул. Нароиха им се момченца. Ама баща им не признава тамошните лекари, уж били на европейско ниво, нашенските пък хич. Разболее ли се някое от чедата му, право тука го води. Щото покрай себе си знае, че именно тука файда има.”, натъртва за повече убедителност баба Сабрие.

Изцеление на тайнствения гроб в параклиса „Св. Спас” пък намира бай Петко Илиев, пенсионирал се в някогашния Комбинат за цветни метали край Пловдив. В организма му откриват рекордно количество олово. Лекувал се най-вече в топлите минерални извори в Кюстендил. Укрепва някак тялото си, но психиката му остава разнебитена. Силните илачи съвсем го довършили. В един миг тегли една звучна …на „белите престилки” и с раздрънкания си опел, на годините на болестта му, почва да ходи всяка седмица в Резбарци да се „зарежда”. Прибере ли се надвечер в родния Чирпан, обръща няколко юзчета със силна гроздовица, а сетне и една кана с руйно вино, и не му стига!.. Пак почва да гледа похотливо булята си, въпреки че с нея вече имат само спомени какви са ги вършили на младини под юргана.

Пъстри и любопитни са разказите на хората, но най-смайващите са в стил „уфо”. Според тях около Резбарци били гробовете на космически пришълци, неизвестно кога и как попаднали на планетата Земя. Звучи като фантастика, но знае ли се?!?…

Тодор МаневЕнерготерапевтът инж. Тодор Манев: Махалото играе „ръченица“ върху гроба – знак, че там има космическа енергия

58-годишният енерготерапевт инж. Тодор Манев от Кърджали е завършил със златен медал ПУ „Паисий Хилендарски“, специалност физика и математика. Повече от десетина години се занимава с източни изцерителни техники, работи и лекува едновременно, владее прочутата от преди време система на Хосе Силва. Негов учител е филипинецът Мастер Чо Кок Сюн. Ето какво разказва за тайнствения гроб до манастира „Св. Спас“: „Още в края на 2006, в началото на 2007 г. на точно определено място там усетих огромна енергия, нещо наистина феноменално! Разкрих голяма част от една скала, а по нея се открояваха интересни форми и силуети, навярно отпреди 2-3 хилядолетия. Махалото просто играе „ръченица” върху камъка – доказателство за невероятно излъчване. Усетиха го и кърджалийските екстрасенси Георги Стоянов, Кети Кирчева, покойната днес Елена Сертова, както и феноменът Риния. И те бяха на мнение, че енергията е силна като „атомен реактор”. Скалата въздейства като силно енергетизиращо място. За мен енергията е панацеята за всички болести. Само ако попадне в добри ръце, разбира се”, добавя езотерикът.

И Фори Светулката посетил тайнственото място

Днес отец Христофор Събев, наречен Фори Светулката заради някогашните си нощни бдения в първите години на демокрацията, може да е по­забравен, но по-старото поколение още го помни. Местни хора разказват как свещеникът пристигнал един ден в родното им Резбарци. И понеже в селото няма официално действащ християнски храм, където отецът да отслужи литургия, го насочили към пара­клиса „Св. Спас”. Баш там, дето според запознатите се намира тайнственият гроб. Отец Събев останал там няколко часа?!? Според някои посещението му не било случайно…

 

Изнемощели бежанци от Беломорска Тракия си стъпват на краката на чудодейните места

Мюсюлманка се моли на гроба, където според преданията е погребан ангел от свитата на Архангел ДжавраилВ началото на миналия век българите, прокудени от Беломорска Тракия, изоставили земи и други имоти в Гърция, се завръщат по родните земи. Пътят е тежък и труден, малцина оцеляват. Разбойници ги дебнат на всяка крачка, дообират това, което хората са скътали за първа необходимост. Нещастни, опърпани, натоварили малко оцелял багаж във волски талиги, тези хора са напълно отчаяни и в края на пътя пристигали напълно съсипани – и душевно, и физически. Едни от тях се заселват в село Резбарци. На това място усещат, че сякаш Бог им дава сили бързо да се възстановят и да си стъпят на краката. Потомци на старите тракийци твърдят, че им помогнал „човекът от гроба” на „Манастирчето”. В знак на благодарност, по традиция всяка година на 9 юни, Спасовден, те дават пищен курбан, който сбира хора не само от Кърджали, но и от съседните области.

Източник: в-к Шоу

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук