Тандемът Ердоган – Давутоглу се пропука: Има ли двама шофьори в колата, катастрофата е неизбежна

0
2629

След повече от година и половина на съвместно съществуване, започнаха да се появяват пукнатини в управляващия Турция тандем на президента Реджеп Тайип Ердоган и премиера Ахмет Давутоглу, с което предизвикаха несигурност около бъдещето на министър-председателя, пише в свой анализ Агенция Франс прес.

Когато Ердоган се премести в президентското кресло през август 2014 г. мнозина вярваха, че Давутоглу ще бъде премиер на конци. Въпреки това бившият външен министър направи забележителни усилия да си изгради свой собствен профил до степен, в която да подразни свадливия държавен глава.

В същото време решението от миналата седмица на изпълнителния комитет на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) да отстрани правото на Давутоглу да назначава регионални партийни лидери беше видяно като първи изстрел в конфликт, чиято цел е да подкопае авторитета му.

Възможните наследници на Давутоглу, които биха могли да бъдат по-податливи на влияние за Ердоган, се спотайват на заден план. Сред тях са дългогодишният поддръжник на президента – транспортният министър Бинали Йълдърм и младият енергиен министър Берат Албайрак, който е женен за по-голямата дъщеря на президента Езра. „Неизбежно има възможност за сблъсъци и те изглежда започнаха“, коментира Илтер Туран, професор по политически науки в Университета Билгъ в Истанбул.

„Очевидно това са мъже на политическата амбиция, така че има достатъчно причини да мислим, че има реална надпревара за власт в управляващата партия“, допълни Туран. Ключова среща Според наблюдатели решението на изпълнителния комитет на ПСР от 29 април да лишат Давутоглу от ключова негова функция като партиен председател е важен момент за партия, която се гордее с единство от идването си на власт през 2002 г., последвало години на нестабилни коалиции.

„Ние не смятаме, че борбата за власт може да бъде решена лесно“, каза Озгур Олтуг, главен икономист към брокерската компания „BGC partners“ в Истанбул. „Ясно е, че връзката между премиера и президентския дворец ще бъде трудна за управление“, допълни той.

На фона на все по-засилващите се спекулации за бъдещето на Давутоглу, от кабинета на Ердоган обявиха, че президентът ще приеме премиера за разговори в сряда вечерта. Източници от президентството настояват, че това ще е „редовна седмична среща“.

Въпреки това уважаваният консервативен коментатор Абдулкадир Селви описа разговорите като „критичен“ сблъсък, който може да реши бъдещето на Давутоглу. „Или трудностите, които отвориха пътя на тези проблеми, ще бъдат премахнати и ще се установи връзка, базирана на доверие, или необходимите мерки ще бъдат взети“, написа той във в. „Хюриет“.

От своя страна Туран заяви, че докато Турция има история на конфликти между президенти и премиери, датиращи от времето на Тургут Йозал през 1989 г. „ПСР досега беше успешна в това да не позволява вътрешните конфликти да се превръщат в борба за власт“. Турски официални представители винаги са се надсмивали на спекулации за разрив в отношенията между Ердоган и Давутоглу.

Говорителят на ПСР Омер Челик отрече да има криза в партията, описвайки решението на изпълнителния комитет като „технически“ ход, в който Давутоглу сам се е включил. Премиерът не се страхува Умерен в действията си по време на дългия си престой като външен министър Давутоглу премина през трансформация като премиер, разпалвайки тълпите със своята реторика с националистически и религиозен оттенък по време на своите понякога остри речи.

Ердоган, който беше премиер от 2003 г. до 2014 г. в същото време се опитва да промени поста на турски президент в неоспорима длъжност номер едно в страната, вместо да запази досегашната му предимно церемониална роля.

През изминалия уикенд турските медии получиха видео, което показва как приближеният на Ердоган Йълдъръм отказва да седне до Давутоглу по време на пресконференция преди заминаването им на посещение в Катар. Чак след като премиерът показва очевидни признаци на раздразнение, посочва празния стол и нарежда на Йълдъръм да седне там, транспортният министър заема мястото.

Във вторник, по време на реч пред своята партия, премиерът за първи път заговори за спекулациите, заявявайки: „Не се страхувам от раздора, който някои се опитват да посеят или от това, което някои пишат. Страхувам се само от Бог“.

Давутоглу винаги е бил внимателен в това да не критикува открито Ердоган, въпреки че е подозрително това колко рядко президентът хвали или дори споменава своя премиер. Министър-председателят също така изглежда значително по-ентусиазиран от споразумението с ЕС за намаляване потока от бежанци в сравнение с президента, като досега е влизал и в сблъсък с Ердоган за това дали журналисти трябва да бъдат задържани преди провеждането на дела срещу тях.

Давутоглу също така заяви, че няма нужда да се бърза по посока на искането на Ердоган за създаване на президентска система в Турция – проект на президента, който рискува отслабването на положението на Давутоглу. „Кола, която има двама шофьори не може да не направи катастрофа. Неизбежно ще има катастрофа“, заяви председателят на парламента Исмаил Кахраман, приближен на Ердоган.

pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук