Тапи на границата за Одрин, живи вериги, заплахи с нож…

0
160

Улиците и търговските алеи на северозападния турски град Одрин са пълни с посетители от другата страна на границата, месец след като влезе в сила регламент, позволяващ на българските граждани да влизат без паспорт. Това се казва в репортаж на „Дейли сабах“. Но многото клиенти за одринските търговци означава и множество автобуси по границата с Турция. А това доведе до проблеми.

Родни екскурзианти блокираха с жива верига автобуси от южната ни съседка, отнели им предимство за преминаване през митница. Стигнало се до размахване на ножове и остри пререкания пред погледите на безучастни полицаи и митничари от двете страни.

По думите на очевидци, въпреки молбите им към българските власти на границата, никой не е взел мерки, още преди спречкването.

След като родните туристи направили жива верига, пътник от турски автобус слязъл и ги заплашил с нож, разказват още българите.

„Тенденцията беше българските автобуси да бъдат отбивани встрани, тъй като турските автобуси превозват гастарбайтери за Германия и вървяха в колона, успоредно един до друг. Всички наши автобуси бяха отбивани встрани. Агресивно беше поведението не само на шофьорите, но и на пътниците”, разказа участничка в ситуацията на границата.

Известни като чести посетители на Одрин, туристите и купувачите от България се отправят през границата почти всеки ден, за да задоволят много от своите нужди и да се възползват от конкурентните цени и висококачествените стоки на Турция.

Пристиганията достигнаха своя пик, след като на 27 август в Държавен вестник бе публикувано постановление, според което посетителите от България са получили разрешение да посещават Турция с личните си карти. Регламентът изглежда е добавил нов тласък на Одрин, тъй като през уикенда пристигащите от България през граничните пунктове Капъкуле и Хамзабейли започнаха да надхвърлят 20 000 души, заяви председателят на търговско-промишлената палата в града.

„През уикенда максималните ни стойности се колебаеха между 12 000 и 16 000 души. Сега виждаме 20 000. Това има сериозен принос за икономиката на града“, заяви ръководителят на Търговско-промишлената камара на Одрин Реджеп Зипкюнкурт пред информационната агенция „Демирьорен“.

Тази цифра вероятно ще се увеличи още повече през следващите дни, добави той.

Защото нашите гранични пунктове са сериозно претъпкани. Имаме емигранти, които влизат и излизат. С облекчаването на пропускателния режим, което се очаква през следващите дни, ще изпитаме значително увеличение на гостите от България“, отбеляза той.

Зипкюнкурт каза още, че с последния регламент освен пристигащите от близките райони, набират скорост и пристигащите от Черноморския регион и вътрешността на страната. „Като цяло имаше входен маршрут от около 180 километра, сега това нарасна до 350-400 километра“, добави той.

Очаква се броят на българските туристи, пристигащи в Одрин на пазар, да се увеличи с поне 30% в сравнение с предходните години, каза Зипкюнкурт. „Заедно с влизанията с документи за самоличност броят на пристигащите български туристи ще надхвърли 3 милиона до края на годината“.

Местният търговец Мехмет Демир също подчерта увеличаването на мобилността в града.

„През последните две-три седмици има много хора, които идват от България с лични карти“, каза Демир и изрази очаквания за още по-голямо увеличение през следващите седмици.

Айсел Дурсун, българска гражданка от турски произход, е влязла в Турция с лична карта заедно със съпруга си Хасан Дурсун.

„Дойдохме много удобно. Призовавам българските граждани да излязат и да дойдат. Тук всичко е много качествено и евтино“, казва Дурсун пред агенция „Демирьорен“.

„За нас е евтино и удобно. Тук си купуваме обувки, пазаруваме за къщата. Купуваме всичко“, каза друг български гражданин, Мустафа Митков.

„Това ни спестява пари, сега е по-лесно да дойдеш в Турция“/БГНЕС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук