Тежка обстановка в страната след поредния порой (ОБЗОР)

0
19159

Обявеното вчера частично бедствено положение в Чепеларе остава в сила заради активиралото се свлачище по пътя за Чудните мостове.

Пътят за село Забърдо и Чудните мостове остава затворен. Опасността остава заради падащите камъни в района на свлачището, пише БНТ.

Кметът на Чепеларе Славка Чакърова информира, че в района няма бедстващи хора. В 9 часа сутринта се проведе и заседание на кризисния щаб.

От общината съветват туристите да не използват пътя. Разчистването ще започне, когато времето се успокои. По-късно днес се очаква в Родопите отново да вали.

Заради проливните дъждове е обявено частично бедствено положение и в няколко села в Девинско, информира bTV. 

Община Девин обяви частично бедствено положение заради селата Осиково, Чуреково и Михалково. Обстановката в селата е усложнена, достъпът до селата е затруднен.

Пътят за Осиково продължава да е непроходим. По шосето има сериозни наноси.
Движението по пътя Девин – Кричим е възстановено.

Към момента няма данни за пострадали или бедстващи хора в района.

Междувременно обстановката в община Тетевен постепенно се нормализира. Припомняме, че на 30 юли, понеделник, бедственото положение в общината беше отменено след заседание на Общинския кризисен щаб и с заповед на кмета на Община Тетевен.

Заради поройните дъждове от последните дни са се покачили нивата на реките Вит и Осъм в област Ловеч. Реките обаче не са прелели от коритата си. Има и активирани свлачища и наводнени пътища в района. Работата по почистването на засегнатите от дъждовете райони продължава.

Проливните дъждове нанесоха сериозни щети и в Еленския балкан. През нощта пороят повиши значително нивото на река Веселина, която преминава през село Дрента.

Реката е преляла и е откъснала два дървени моста. Няколко къщи в селото са откъснати и до тях няма достъп.

Нивото на реката започнало да се повишава през нощта и водата отнесла двата моста буквално за няколко минути. Проливните дъждове активизирали и свлачища на няколко места в селото. Земна маса е паднала на пътното платно, но впоследствие е била почистена, така че платното за движение да е чисто в случай, че до хората трябва да достигнат полиция, пожарна и спешна помощ.

Жителите на селото са силно притеснени, че при следващия порой коритото на реката може отново да прелее и щетите да бъдат по-сериозни.

Стана ясно и че проливните дъждове са нанесли щети и в град Неделино, област Смолян. Заради пороя там се е активирало свлачище, което е наложило евакуацията на хора. Семейство от града вече втори ден не живее в дома си, защото земна маса падна върху къщата. От бедствието са заплашени и други къщи в квартала.

Пороят е нанесъл и други сериозни щети по инфраструктурата на града и в някои села в община Неделино. Щетите вече се описват от комисия, търсят се и средства от междуведомствената комисия към Министерски съвет.

Според жителите на Неделино причината за случилото се е лошото отводняване на екопътека.

Река Янтра също е преляла. Бедствието е станало край Габрово. Само за час в района на квартал „Ябълка“ са се излели между 30 и 35 литра дъжд на квадратен метър.

Вследствие на пороя са разрушени цели 300 метра от улицата. Наноси от дървета, боклуци и камъни са запушили дерето, което е трябвало да отведе стичащата се дъждовна вода в реката.

Пострадали хора няма, наводнени са приземни помещения и мазета.

Опасностите от наводнения в страната остават в цялата страна. Синоптиците предупреждават за опасност от наводнения през денонощието за реките Черни Искър и Бели Искър. По водосбора на река Марица има опасност за притоците Луда Яна и Въча. Метеоролозите алармират и за опасност при планинските притоци на Струма и Места, пише Нова.

Дъждовното време порази и Румъния. Заради проливните дъждове имастотици наводнени къщи и дворове.

При бедствията загина и възрастна жена.

През изминалата нощ пожарникари са изпомпвали вода от стотици наводнени жилища и мазета, информира БНТ. В североизточния окръг Нямц властите са евакуирали временно няколко души заради опасност от наводнения.

Властите издадоха предупреждение за опасни метеорологични условия в 66 населени места в 25 окръга. Те съветват хората да не се приближават до бреговете на реки и да не прекосяват бързо течащи води.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук