Тежка обстановка в страната след проливните дъждове (ОБЗОР)

0
11385

Тежка е обстановката в страната след проливните дъждове от последните 24 часа. В цялата община Тетевен е обявено бедствено положение. Един човек е бил отнесен от водата и е загинал.

Положението в Смолян е тежко заради вчерашната градушка. Стана ясно, че комисия от община Баните прави оглед на нанесените щети от обилната градушка, която вчера унищожи напълно селскостопанската продукция в няколко села на община Смолян.

Огромно свлачище застрашава да помете две къщи в село Давидково, съобщи БНР.

Кметът на община Баните Милен Белчев заяви, че вследствие на дъждовете и градушката са засегнати населените места Давидково, Треве и Гълъбово. По думите му вече са разчистени пътищата, които са били затворени поради наводнение, паднали дървета и скали и други – пътят Давидково – Стърница, както и вторичните мрежи в Давидково и Гълъбово.

„За две къщи има риск и голяма опасност, след като свлачището пое по неговия път, така че от днеска ще опитаме да приложим укрепителни мероприятия. Опасно е положението и в Гълъбово. Има унищожена на сто процента селскостопанска продукция“, посочи още Белчев.

Кметът обясни още, че най-засегнатите от бедствието хора се намират на една улица, която води за село Стърница, в края на Давидково. „Живеят едно семейство и една самотна жена. Между двете къщи е свлачището. Голям късмет е, че не е повлякло една от двете къщи. Три ореха са изкоренени. Единият от тях е заклещен в едната къща. Изкоренени са няколко овошки. Стресирани сме и ние, и стопаните. Нацепени дърва – всичко е изхвърлено от къщата, пометено, и е засипана къщата под пътя, която също трябва да я отворим, защото иначе има опасност под натиска да не се срути“, допълни още Белчев.

Дъждовете са засегнали сериозно и област Бургас.

Стана ясно, че къмпинг „Арапя“ в община Царево се е наводнил след проливните дъждове тази сутрин. Водата вече се оттича. На мястото е изпратен екип от общината, който да съдейства.

В община Бургас силната буря също е нанесла материални щети. Няма опасност за населението, а язовирите се следят денонощно. Днес в областта се очакват нови валежи, но са взети всички превантивни мери, уверяват от общината. Почистени са речните корита.

Вследствие на снощната буря са били запушени 10 шахти, паднали са много клони и дървета. По думите на Галина Байчева, началник отдел „Управление при кризи, обществен ред и сигурност“, само за 10 минути в Бургас са паднали 14 литра на квадратен метър дъжд.

„Можете ли да си представите за такъв кратък период от време, за 10 минути, да се излее такова огромно количество дъжд. Няма как водата да се оттече толкова бързо. После, в съчетание с вятъра, който в 17.55 ч. изведнъж става 10-10.8 метра в секунда. След това има пориви до 90 километра в час и в съчетание с рязката промяна в посоката на вятъра, се стига до падането на много клони“, допълни Байчева.

Няма повишение в нивата на язовирите в областта. Преливниците са в добро състояние, а опасност за населението няма, категорична е още тя.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) информираха, че е наводнен участък по пътя между Български извор и Сопот. Шофьорите да се движат с повишено внимание. По пътя Тетевен – Ябланица, в района на Гложене, движението е в една лента поради свличане на земни маси и камъни на пътното платно.

Припомняме, че в 11 области в страната е обявен оранжев код за проливен дъжд, гръмотевични бури и градушки.

Това са областите Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Габрово, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Сливен и Бургас. За останалата част от страната е в сила жълт код с изключение на областите Видин, Перник и Кюстендил.

През следващите дни се очаква повишение на речните нива в цялата страна, предупреждават синоптиците от БАН.

Междувременно стана ясно, че страната ни е предупредила Гърция и Турция за възможност от опасно повишение на нивата на реките Арда и Марица. В съобщение от пресцентъра на МВнР към посолствата на двете ни южни съседки се посочва, че има вероятност язовир „Ивайловград“ да прелеезаради очаквани интензивни валежи по целия водосбор на река Арда в следващите дни.

Стана ясно и че заради проливните дъждове контролирано се изпускат три от деветте най-големи питейно-битови язовири в страната, които се стопанисват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез местните ВиК оператори. Изпускането е с цел превантивно освобождаване на обем. Става въпрос за язовирите „Христо Смирнески“, „Ново Паничарево“ и „Студена“. Нивата в тези три водоема, както и в останалите шест такива язовира – „Среченска бара“, „Боровица“, „Камчия“, „Ясна Поляна“, „Йовковци“ и „Асеновец“, се поддържат в съответствие с подадения от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) одобрен месечен график. Количествата в последните шест язовира са в рамките на общия им обем и те не се изпускат. За осигуряване на необходимата проводимост речните легла до 500 метра след язовирните стени са почистени.

От Министерството на околната среда и водите пък предупредиха, че се очаква повишение на речните нива във връзка с прогнозата на НИМХ – БАН.
Очакват се интензивни валежи с количества 20-40 л/кв.м, на места до 60-80 л/кв.м., гръмотевични бури и локални градушки. Въведено е предупреждение за опасни метеорологични явления в 25 области от страната – за 24 юли и през следващите 3 дни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук