Тези хора изчезнаха безследно, но

0
1649

Това, което прави едно мистериозно изчезване дори още по-интригуващо е фактът, че след него остават озадачаващи улики или пък се появяват следи, които хем не са достатъчни, за да разберем какво се е случило, хем не ни оставят на мира, пише obekti.bg, позовавайки се на io9.

Искате пример? Ето ви цели 8 истории, върху които може да си блъскате главата, заедно с най-странните теории за тях.

1. Изгубената колония

Всяко хлапе сигурно е чувало тази история, но има причина защо онзи съдбовен август 1590 г. продължава да се дискутира. Мистерията се задвижва 3 години по-рано, когато губернаторът на английската колония на остров край бреговете на Северна Каролина решава да отплава обратно за Лондон, за да донесе провизии. Джон Уайт оставя зад себе си семейството си, но се забавя и се връща значително по-късно от предвиденото. Когато го прави, той с потрес установява, че колонията е изоставена, а от всичките ѝ 117 обитатели няма и следа. Съществуват обаче интересни следи като думата Croatoan, издълбана в греда, както и буквите CRO, издялкани в дърво. За капак скоро започва сезонът на ураганите и търсенето на изчезналите колонисти е прекратено. Дали те са се преместили на съседен остров? Може би са се присъединили към местно индианско племе или пък направо са били избити от него? Жертва ли са на испански войници? Или пък на болест или суша? Опитали ли ли са се да отплават обратно към Англия? Може би никога няма да разберем истината.

2. Пърси Фосет Съдбата на авантюриста

Пърси Фосет скоро ще бъде документирана във филм, но неговата история е по-интригуваща от всеки холивудски сценарии. През 1925 г. Фосет, неговият 21-годишен син Джак и добър семеен приятел тръгват на експедиция в Амазонка, търсейки град, който може да се окаже митичния Ел Дорадо. Недоброжелателните туземци, опасните хищници и коварната джунгла правят подобно пътуване изключително опасно и последният път, когато някой вижда и чува Фосет е на 29 май 1925 г. След това се появяват различни следи, като например компасът на пътешественика, който е открит през 1933 г., но никой не знае дали е изгубен по-рано или пък чак тогава. Предполага се, че през годините над 100 души са загинали в търсене на самия Фосет.

3. Амелия Еърхарт

Може би най-известната мистерия на изчезнал човек се отнася до Амелия, която заедно със своя навигатор Фред Нунън изчезва на 2 юли 1937 г. Версията е, че самолетът останал без гориво и паднал в Тихия океан, където двамата са оцелели поне известно време. Дори през 2014 г. находките около мистерията не спират и бяха открити парчета от самолета.

4. Лудвиг Лайхард

Наричат Лудвиг Лайхард „Принцът на изследователите“, но дори и тази титла не го спасява от изчезване през 1848 г., когато опитва преход от 4500 км. във вътрешността на Австралия. Теориите са най-различни – убийство, гладна смърт, бунт в групата, акули, но единствената следа, която остава е… чиния с буквата L. Тя е подложена на сериозни изследвания, но нищо, което да ни наведе на това каква е съдбата, не се появява.

5. Майкъл Рокфелер

Съдбата на сина на милионера Нелсън Рокфелер също е една от мистериите на миналия век. Майкъл изчезва през 1961 г., когато е в Нова Гвинея, за да търси артефакти и антики. Основното обяснение е, че е изяден от канибали, но уликите дори за това са прекалено малко, за да се направи заключение.

6. Джоузеф Форс Картър

Наречен „Изчезналият от Ню Йорк“, съдията от върховния съд Картър е на 41 години, когато изчезва след като има обяд със свой приятел и екзотична танцьорка. Предварителният му план е да посети представление на Бродуей. Мистерията се подсилва от това, че преди да се изпари, съдията изтегля 5000 долара, унищожава някакви документи и местни други такива от офиса си в апартамента си. Дали е станал жертва на отвличане или пък е изчезнал по собствено желание – остава си мистерия. През 2005 г. се появи предсмъртна бележка от жена, която признава, че мъжът и заедно с още няколко души, е участвал в отвличането и убийството на съдията, но няма как да бъде проверена нейната достоверност.

7. Тара Калико

Този случай е един от най-зловещите и започва с изчезването на 19-годишната Тара Калико, която през 1988 г. е студентка в Ню Мексико. Момичето се изпарява в нищото докато кара колело. Парчета от нейния „Уокмен“ са открити на цели 30 километра от мястото, където е видяна последна. Година по-късно на паркинга на местен супермаркет се появява злокобната снимка на завързаната Тара, а до нея на леглото има и пленено момченце. Властите считат, че това е 9-годишно момче, което е изчезнало няколко месеца преди Тара. Случаят остава неизяснен.

8. Амброуз Биърс

На последното място в списъка, но не и по странност, е неизяснената съдба на писателя Амброуз Биърс, който изчезва през 1913 г. на път за Мексико. Предположенията свързват смъртта му с атака на мексикански бандити, а други твърдят, че е завършил дните си в лудница. Има съмнения за самоубийство, които се подсилват от писмо, изпратено от Биърс до сестра му.

Blitz.bg

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук