Темата на ДЕЙЛИ ПРЕС! Земетресение с магнитуд 4.6 по Рихтер разлюля Асеновград (ОБЗОР)

0
12050

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ 

Земетресение с магнитуд 4.6 по скалата на Рихтер е регистрирано в 01.41 часа тази нощ в района на Асеновград.п

Епицентърът е на около 2 километра от града и е на дълбочина от 14 км.

Земетресението е било усетено най-силно в Асеновград и Пловдив, но трусът е усетен и по високите етажи на сградите в София, Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Стара Загора и Габрово. В социалните мрежи хората от Пловдив и Асеновград споделят, че са усетили земетресението изключително силно по високите етажи и споделят уплахата си.

Няма данни за пострадали вследствие на труса, нито за сериозни материални щети. Единственият по-сериозен проблем е свързан с магистралният водопровод на ул. „Даме Груев“ в Пловдив, който се е спукал в резултат на земетресението и остави жителите в района без водоподаване.

Малко след 17.00 часа в Пловдив бе усетен нов трус. По данни от Европейския сеизмологичен център, трусът е бил с магнитуд 3 по скалата на Рихтер, с дълбочина 12 км, а епицентърът е близо до село асеновградското село Боянци.

Сеизмологът проф. Емил Ботев уточни, че епицентърът се намира между селата Крумово и Катуница, а последвалите вторични трусове са над 30.

Той обясни, че голямата дълбочина на земетресението е една от причините да няма много съществени ефекти на повърхността с такива щети.

По думите му трусът е свързан с периодичната активизация на района, в който за последните 3 десетилетия, от 1994 г. до 2018 г. е имало 4 земетресения с приблизително такъв магнитуд.

„Тази активизация е част от известната за района цикличност на такива земетресения. Бавното натрупване на напрежения и съответно тяхното разтоварване през 5-6 години гарантира в значителна степен невъзможността или по-скоро трудността да се натрупат много по-силни напрежения, които да доведат до катастрофално земетресения“, каза още проф. Емил Ботев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук