Темата на ДЕЙЛИ ПРЕС! Отхвърляне на досегашната политика на ЕС за бежанците и въвеждане на нови правила за справяне с кризата по време на Българското председателство предложи ЦИОС (ОБЗОР)

0
9795

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВТ ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ 

Отхвърляне на досегашната политика на ЕС за бежанците и въвеждане на нови правила за справяне с кризата по време на Българското председателство предложи Центърът за изследване на отбраната и сигурността (ЦИОС). Това стана ясно по време на пресконференция на ЦИОС, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

„Нашето изследване не се занимава с миграцията в рамките на ЕС, а с бежанските потоци към европейските държави – тема, която породи много напрежение и създаде нови разделителни линии в Европа. Има поне три причини, които ни накараха да се занимаваме с това“, каза директорът на ЦИОС Ангел Найденов и посочи, че това са Българското председателство, пиковият момент на дискусията по тази тема в Европа и гарантирането на сигурността на държавите в ЕС.

„Страните от Вишеградската четворка са категорично против системата за разпределение на бежанците, която действа в момента. Затова в края на своето председателство Естония предложи компромисен вариант – разпределение на бежанците не само според броя на населението на приемащата страна, но и в зависимост от нейните икономически възможности“, каза още той и посочи, че България сега трябва да има активната роля на търсеща и предлагаща възможни решения, включително и в опит да примири и балансира различните позиции на държавите.

Найденов коментира, че за да се справи Европа с бежанския поток, категорично трябва да бъде отхвърлена досегашната политика на ЕС.

Той представи и предложения на ЦИОС за справяне с кризата – въвеждане на нов механизъм на солидарност към граничните държави; недопускане на никаква толерантност към незаконното преминаване на границите; необходимост от единен статут за право на убежище и за получаване на откази за такова в различните държави; осигуряване на върховенството на закона на европейските страни над религиозните и културни норми и традиции на мигрантите; създаване на центрове за бежанци; рязко съкращаване на предоставяните помощи и съобразяването им с държавните нива и др.

Найденов посочи, че бюлетинът на ЦИОС с предложенията е бил изпратен до всички институции. „Но доколко те биха се съобразили с тях, вече е съвсем друг въпрос“, коментира още той.

Георги Савов от ЦИОС представи презентация за бежанската ситуация в Европа през последните години. От нея стана ясно, че три са основните маршрути, които са използвали мигрантите през 2017 г. – първият е през Турция за Гърция, България и Румъния, вторият е от Северна Африка за Италия, и т.нар. западен коридор – от западната част на Северна Африка към Испания.

„Броят на влезлите бежанци в Европа през последните години надвишава официалните данни поне три пъти“, обясни Савов и уточни, че 76% от мигрантите са мюсюлмани.

„Това са предимно млади мъже, идващи от страни с конфликти и проповядващи коренно различен ислям от тези в Европа. Германско изследване сочи, че голям процент от тях са преживели домашно насилие – среда, която според психолозите води до асоциално поведение в Европа, кара ги да се противопоставят на приемащото ги общество и да доминират над него. Голяма част от тях участват в терористичните актове в Европа“, каза още той.

Савов посочи и четирите основни правила при миграцията – границите не важат, лъжата е напълно позволена, законите не е необходимо да се спазват, стриктно изискване да се спазват правата им.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук