Темата на ДЕЙЛИ ПРЕС! Продължава работата по разследване на смъртта на възрастния мъж в ж.к. „Люлин“, трите му внучки са под полицейска закрила (ОБЗОР)

0
29179
© Информационна агенция "Дейли Прес"

Репортер: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ 

Продължава работата на институциите по случая със смъртта на възрастния мъж в столичния ж.к. „Люлин“. Мъжът е открит мъртъв на 21 февруари към 17.00 часа, като по тялото му е имало видими следи от насилие.

Полицията е извършила оглед на мястото, образувано е досъдебно производство. Задържани са дъщерята на убития и нейният съпруг, а трите им деца са поставени под полицейска закрила.

За случая за първи път беше разказано в телевизионно предаване, излъчено на 17 февруари. В него 87-годишният Стефан Янев обяснява, че внучките му са държани изолирани в апартамента на родителите си и никога не са посещавали училище.

В телевизионния репортаж родителите обясняват, че не харесват българското образование и предпочитат да обучават децата си вкъщи. Пред камерата Стефан Янев коментира, че дъщеря му е имала ограничителна заповед заради упражнявано насилие върху него.

След записа на предаването мъжът е изчезнал, като на 12 февруари е бил обявен за издирване от МВР. Тялото му е открито девет дни по-късно.

От Агенция „Социално подпомагане” в Люлин заявиха, че веднага след сигнал, подаден още на 15 февруари 2018 г., адресът на семейството в ж.к. „Люлин“ е бил посетен от социални работници за проверка, но тъй като не са били допуснати в жилището, е потърсено съдействие от полицията. Вътре обаче не е намерен никой. 

След задържането на родителите във връзка с убийството на 87-годишния мъж, за двете непълнолетни деца е предприета мярка „Полицейска закрила“, като след изтичането на срока ѝ те ще бъдат настанени в кризисен център, където ще им бъде оказана необходимата подкрепа.

С тях ще работят специалисти и ще се направи възможното да бъдат записани на училище.

Със съдействието на Регионално управление по образованието и други специалисти, отдел „Закрила на детето“ ще поиска диагностика на нивото на развитие и на нивото на овладян учебен материал, за да се определи в кой клас да бъдат записани, както и да се определи евентуалната им нуждата от ресурсен учител. Третото дете, което е пълнолетно, се намира в районно управление в София.

Разследването на случая продължава под наблюдение на Софийската градска прокуратура

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук