Темата на DAILYPRESS.bg! България е добър пример в усвояването на европейски средства в земеделието, сочи последният доклад на Европейската сметна палата (ОБЗОР)

0
9055

В Сметната палата беше представен последният доклад на Европейската сметна палата (ЕСП) за изпълнението на европейския бюджет за 2016 година. Докладът показва устойчив напредък в управлението на европейските финанси.

Има траен спад в процента грешки при плащанията, като около половината от проверените разходи за 2016 година са с нива на грешки под 2% праг на същественост.

Председателят на ЕСП Клаус-Хайнер Лене посочи, че кохезионната политика на ЕС вече се използва, не само за подпомагане на държавите, а и за постигане на целите в програмата до 2020 година.

Според него новата европейска финансова рамка трябва да гарантира по-добра достъпност, а финансирането да стане по-прозрачно. „Трябва да се фокусираме върху изпълнението, не е достатъчно да се задоволим с изхарчването на средствата“, коментира Клаус-Хайнер Лене.

По думите му на европейския бюджет му липсва гъвкавост, която е необходима, за да се решават проблемите от самия бюджет, а не да се търсят други източници.

Председателят на ЕСП обясни, че 11 са случаите на съмнение за корупция или измама в европейските държави за 2016 година, но уточни, че не може да каже дали сред тях има български.

Илиана Иванова, която е член на ЕСП, изтъкна, че България следва общата европейска тенденция за подобряване на финансовото управление на европейските средства. Страната ни е добър пример в усвояването на европейски средства в земеделието, като не са открити никакви грешки във всички проверени транзакции.

„Друг важен елемент, в който можем да откроим България като добър пример, е усвояването на средствата, свързани с финансовите инструменти“, посочи тя.

Тези средства за България са 96%, при 75% средно за ЕС.

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков изтъкна, че българската институция ефективно си сътрудничи с ЕСП чрез съвместни одити и дискусии по актуални теми от национално и европейско значение.

Българската сметна палата заедно с ЕСП и Върховните одитни институции на още 17 европейски държави извършват одит за чистотата на въздуха. През май предстои пресконференция на одитните институции на страните от ЕС и от Западните Балкани.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук