Темата на DAILYPRESS.bg! Надзирателите настояват за среща с премиера

0
6602

От Синдиката на служителите в затворите в България настояват за среща с премиера Бойко Борисов. Писмото с искане за среща, е адресирано и до министрите на правосъдието и финансите – Цецка Цачева и Владислав Горанов, съобщиха от Синдиката.

В обръщението си надзорниците припомнят, че са искали подобна среща и на 06 март 2018 г. Те заявяват, че ежедневно ще настояват за среща с премиера или правосъдния министър за изпълнение на поетите ангажименти.

„Необходимо е да се изяснят няколко конкретни въпроса, които са предмет на последствията от провежданата от правителството на Република България в последните години държавна политика на неравенство, която третира и поставя в по-неблагоприятно положение служителите на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ към Министерство на правосъдието в сравнение със служителите от МВР“, пишат от УС на ССЗБ“, пишат от Синдиката.

Надзирателите искат изравняване на заплатите на служителите на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“, с парите на останалите служителите от сектор „Сигурност“.

Различното заплащане на труда в двете специализирани дирекции, пряко подчинени на правосъдния министър Цецка Цачева в сравнение с останалите ведомства се увеличава.

Договореността с Министерството на правосъдието от юни 2018 г., според която за ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ ще бъдат предвидени пари за изравняване на заплатите, в т.ч. и допълнителните възнаграждения по ЗМВР, все още не се изпълнява“, се казва в писмото.

Надзирателите припомнят, че неравенството, породило социалното недоволство в ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ ескалира и доведе до протести, след като премиерът обеща 100 млн. лева допълнително за увеличение на заплатите в МВР. От браншовата организация напомнят, че очакват от Министерския съвет и правосъдното министерство да увеличат и заплатите на служителите на затворите и на съдебната охрана.

„Надяваме се, че служителите на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ няма да останат спрямо другите ведомства в положение на държавни служители с наложени рестрикции. Защото именно Синдикат на служителите в затворите в България се съобрази с настояването на Министъра на правосъдието за водене на цивилизовани преговори и въздържане от протестни действия, предвид заявените намерения за приемственост, относно наследените ангажименти от предишния екип на МП и ситуацията около предстоящото председателство на Съвета на ЕС“, пишат от Синдиката.

„Сега и на синдикални събрания, и по улиците по време на нашите протести ни питат, какво се случва с обещанията за социален диалог и защо заплатите са отново замразени“, пише още в писмото на съюза на работещите в затворите.

От Синдиката на служителите в затворите в България организира над сто локални и два национални протеста пред Министерството на правосъдието, Министерството на финансите и Министерския съвет с искане за решение на възникналата ситуация.

Протестите продължават, предупреждават надзирателите. Следващият протест ще е на 26 март (понеделник).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук