ТЕМАТА НА DAILYPRESS.bg! Хората с увреждания не се отказват от протеста (СНИМКИ/ОБЗОР)

Няма да се отнемат средства от хората с увреждания, обяви зам.-социалният министър

0
9712

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, DAILYPRESS.bg / СОФИЯ – БТА 

Въпреки отпадането на предложените промени, национален протест на хората с увреждания у нас ще има. Това заяви за Информационна агенция „Дейли Прес“ председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев минути след като министър Ананиев обяви, че по нареждане на премиера Борисов предложените за обществено обсъждане промени се изтеглят.

По думите на Долапчиев оттеглянето на спорните промени далеч не гарантира, че всичко няма да си остане постарому.

Долапчиев обясни и че днешното решение на Министерството на здравеопазването по никакъв начин не засяга концепцията за оценката на работоспособността у нас. 

Припомняме, че по-рано днес председателят на Съюза на слепите в България определи сегашната концепция за оценката на работоспособността с думите „такова нещо по света няма“.

18 национално представителни организации обявиха протест за утре, 11 април от 11 часа. Часове по-късно на извънреден брифинг в Министерство на здравеопазването, бе обявено, че по указание на премиера Борисов предложените за обществено обсъждане промени ще бъдат оттеглени и ще започне диалог с протестиращите.

Сред исканията на протеста е прецизното разписване на бъдещата нормативна уредба за медицинската експертиза. Хората с увреждания настояват и за яснота какви права ще ползват от решението на ТЕЛК за вида и степента на увреждането и какви права ще следват от оценката за тяхната работоспособност.

Въвеждането на оценка на работоспособността няма да доведе до разкриване на работни места за хора с увреждания, а единствено до загуба на правото на инвалидна пенсия, като според организациите с промените се цели единствено икономии в НОИ.

Реализираните икономии от подобен ход биха били крайно дикриминиращи в близък план и непродуктивни за цялото общество в средносрочен и дългосрочен аспект.

Хората с увреждания настояват при разработване на планираните промени да се използва комплексен подход, който да даде ясен отговор на бъдещата политика в областта на правото на получаване на интеграционна добавка и на нейния размер. Те предлагат това да е обвързано с минималната работна заплата или с линията на бедността.

Снимка: bTV

„Важно е да се разработят регионални демографски политики, а не само национална. Всеки кмет трябва да знае каква е възрастовата структура в неговата община – колко хора с увреждания живеят в региона, колко родители отглеждат деца с увреждания, колко са самотно живеещите възрастни хора”. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин” зам.-социалният министър Султанка Петрова.

По думите ѝ анализът на БАН за демографската картина в България действително е притеснителен. Ние действително сме страната с най-бързо застаряващо население в света, но коефицентът на раждаемост – 1,4, е около средния за ЕС, коментира зам.-министърът.

Според нея най-големият проблем на страната ни е фактът, че много млади хора напускат България.

Относно протеста на хората с увреждания, насрочен за утре, тя коза, че няма да се намаляват средствата за тези хора. Трябва обаче да се затегне контролът и да се подпомагат хората, които действително имат нужда, уточни Петрова.

© Информационна агенция „Дейли Прес“
© Информационна агенция „Дейли Прес“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук