Темата на DAILYPRESS.bg! Чешката ЧЕЗ ще проучи възможностите за българско държавно участие в сделката (ОБЗОР)

0
15050
Снимка: Информационна агенция "Дейли Прес".

В петък приключиха преговорите между ЧЕЗ и „Инерком“ относно изпълняването на условията по договора за продажба на бизнеса на компанията в България.

Основната цел на срещата е подготовката на документите за българската Комисия за защита на конкуренцията. По време на преговорите представителите на „Инерком“ са представили официално проучване, дали при настоящата ситуация има възможност българската държава да участва в сделката.

От ЧЕЗ съобщиха, че въпреки че българското правителство не е изразило интерес във влизането в процеса на продажбата, протекъл миналата година, ЧЕЗ ще проучи искането, представено от бизнес-партньора си и ще проучи възможността. 

ЧЕЗ и „Инерком“решиха, че ще подготвят задълбочен анализ на всички възможности и възможни резултати от потенциалното влизане на България в процеса, като след няколко седмици преговорите ще продължат.

Междувременно финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев опровергаха твърдението, че преди време ЧЕЗ е предлагала сделка на българската държава. „Няма официална следа за подобно нещо“, заяви финансовият министър Власислав Горанов.

По думите му в случая не става въпрос за продажба на лека кола, за да става по телефона. „Ако са имали някакви сериозни намерения, вероятно има писмена кореспонденция. Това, което знам от министър Петкова, е, че тя не е веждала подобна кореспонденция в министерството на енергетиката“, отбеляза той.

Вицепремиерът Томислав Дончев отбеляза, че е проверил и в архива на Министерски съвет не е постъпвало подобно писмо.

Според Горанов държавата има достатъчно инструменти да контролира ЕРП-та и истерията, която се създаде в обществото е прекомерна и ненужна.

По думите му обаче, ако държавата вземе участие в сделката, най-спорният момент остава какъв ще е изходът от Арбитражното дело между „ЧЕЗ Груп“ и България. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук