Теменужка Петкова: Правителството на Петков не е изградило гръцката връзка за 6 месеца

0
431

Снимка: БГНЕС

По думите й, ГЕРБ оставили почти завършен проект

Кирил Петков и неговото правителство не доказаха, че са „за“ диверсификацията. Това заяви пред БНТ бившият енергиен министър от ГЕР Теменужка Петкова.

„Говорят едно, а правят съвсем друго – това разбрахме през последните 7 месеца за хората на „Продължаваме промяната“ във властта, допълни тя.

„Символ веруюто на премиера на това правителство се оказаха лъжата, арогантността, липсата на професионализъм и манипулацията“, каза тя и даде пример: “Няма как, когато говориш, че си диверсифицирал доставките на природен газ за страната, да прекратиш договора с “Газпром” и отново да внасяш руски природен газ от Гърция с 30% по-висока цена чрез посредници. Няма как да говориш за нулева толерантност към корупцията и да сключиш договор с „Джем корп“ – офшорна компания с руски капитали.”

Кирил Петков и неговото правителство не доказаха, че са „за“ диверсификацията, подчерта Петкова.

По думите ѝ „абсолютна лъжа“ е, че правителството на Кирил Петков е изградило гръцката връзка за 6 месеца.

„Този изключително важен стратегически за България проект стана възможен благодарение на политическата воля на премиера Борисов и на правителствата, които той ръководеше. Всичко по отношение на този проект започна на 10 декември 2015 година, когато взехме окончателно инвестиционно решение за реализацията на този проект“, припомни тя и допълни, че строителството е започнало през октомври 2019 година, като изпълнители са били гръцки компании.

Ние оставихме един почти завършен проект и обектът да се въведе в технологична експлоатация, заяви Петкова и акцентира, че срокът на договора е 31 декември 2021, а съоръжението все още не е въведено в търговска експлоатация.

Според нея най-тревожното е, че няма осигурени доставки на газ за страната до края на годината – газ има едва за месец юли и август. Нямаме сключени дългосрочни договори за доставка, добави тя.

Петя Славова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук