Терористите сеят смърт и страх с камиони (ОБЗОР – терористичните актове с използване на камион)

0
5563
Източник: EPA/БГНЕС

Ню Йорк на 31 октомври 2017 годинаСайфула Саипов, заклел се във вярност на „Ислямска държава“ навлезе с камиона си в алея за велосипедисти в Манхатън, убивайки 8 души и ранявайки още 15. Докато газеше колоездачите, шофьорът викаше „Аллах Акбар“. Преди да извърши пъкленото си дело, терористът е оставил бележка на английски език, от която се разбира, че е действал от името на „Ислямска държава“

Барселона на 17 август 2017 година: Малко след 17 часа местно време, бял миниван, управляван от 20-годишният мароканец Дрис Уакабир се вряза в пешеходците по оживения крайбрежен булевард в Барселона „Ла Рамбла“ и площад „Каталуния“докато там се намират хиляди жители и гости на града. Терористът уби 14 души и рани повече от 100. Той се е движил с 80 км/ч, правейки остри завои и блъскайки по пътя си преминаващите от там хора.„Ислямска държава“ пое отговорността и за това нападение.

Париж 9 август 2017 година: Черно BMW се вряза в група военнослужещи, излизащи от казармата в Левалуа-Перре край френската столица. Бяха ранени шестима души, а шофьорът успя да избяга от мястото на инцидента. Няколко часа по-късно, в хода на спецоперация на полицията, беше спряна кола между Булон-сюр-Мер и Кале, като при опита за задържане на водачът той бе застрелян пет пъти и загина в болницата.

Лондон на 3 юни 2017 година: Трима ислямисти прегазват пешеходци на Лондонския мост и после атакуват с ножове минувачи в съседния квартал. Убити са 8 души, а десетки са ранени.

Стокхолм на 7 април 2017 година: Точно преди една година, 40-годишният Рахмат Акилов, от узбекистански произход, помете група хора и се вряза във витрините на голям магазинна на една от основните пешеходни улици в центъра на Стокхолм„Дротниггатан“, убивайки 4 души и ранявайки още 15. По-късно се разбра, че узбекът е получил отказ на молбата си за постоянно пребиваване в Швеция, след което се е укрил. Той е бил симпатизант на джихадистките групи, включително „Ислямска държава“.

Лондон на 22 март 2017 годинаХалид Масуд премина по Уестминстърския мост с кола, която качи на тротоара и газейки хората стигна до парламента, където беше спрян от полицията. Шофьорът успя да рани с ножа си един полицай, но беше застрелян от друг служител на силите за сигурност. В резултат от това загинаха петима души, а още 50 бяха ранени.

Берлин на 19 декември 2016 година24-годишният тунизиец Анис Амри отвлече камион, убивайки шофьорът му, след което се вряза в препълнен с хора коледен базар, убивайки още 12 души и ранявайки 48. Четири дни след инцидента Амри беше застрелян от полицията в италианския град Милано, където беше успял да стигне, преминавайки през няколко европейски страни. „Ислямска държава“ пое отговорността за атентата.

Ница на 14 юли 2016 година: 86 души загинаха, а стотици бяха ранени в Ница, след като камион се вряза с висока скорост в тълпа, събрала се по случая националния празник на Франция в Ница. 25-тонният камион измина над 100 метра с висока скорост преди да се вреже в множеството и да се движи два километра на зиг-заг по „Английската алея“, същевременно стреляйки по тълпата. Полицията застреля шофьора – 31-годишен френски гражданин от тунизийски произход, а свидетелите твърдят, че е викал „Аллах Акбар“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук