Терористът от ИДИЛ поиска да остане в България

0
1156

Мароканецът Нофат Рашид Захри, издирван в родината си за тероризъм в Сирия и лоялно членство в Ислямско държава, отказа екстрадиция и поиска да бъде съден в България. „Страхувам се за живота си! В Мароко ще ме убият в затвора, том лишените от свобода нямат никакви права. Не съм терорист, а механик. Моля да остана в България“, каза в понеделник пред съда в Хасково заловеният 35-годишен мъж.

Захри е влязъл в България на 13-и януари тази година нелегално. Пресякъл границата в полето край граничното свиленградско село Сладун, заедно с група от още 27 мигранти. Когато били задържани от граничен патрул Захри представил фалшив сирийски паспорт с друго име и възраст. Подправеният документ бил с изключително високо качество, но нашите гранични полицаи се усъмнили. Започнала дълга проверка по установяване на истинската самоличност на мъжа. Оказало се, че това е именно роденият на 6-ти януари 1983-а година в мароканския град Тетуан Нофат Захри. Срещу него по искане на Апелативната прокуратура на Кралство Мароко е издадена международна заповед за арест. Тя е издадена то бюрото на Интерпол в Рабат.

Обвинението към Захри е „лоялно членство в терористичната организация ИДИЛ“, както и реална терористична дейност, извършвана в района на сирийския град Ал–Маядин, регион Дер– Алзор. Според данни на мароканските спецслужби, потвърдени от съратници на Захри в Сирия той се е движел въоръжен с автомат „Калашников“. На колана си носел патрони, ръчни гранати, експлозиви и кобур с пистолет. Предполага се, че Захри е работел в принадлежащата в Ислямска държава служба “Механизация към Главна дирекция–Военни лагери”.

„Не съм терорист, а механик. Поправях багери и други строителни машини. Не съм носил оръжие и не знам нищо за ИДИЛ“, каза Нофал Захри. „4-години бях в Сирия със семейството си. Имам съпруга и 6 деца. Терористите на вземат близки със себе си“, каза още поданикът на Кралство Мароко.

Захри преминал в Турция от Сирия преди 8 месеца заедно с цялата си фамилия. През ноември качил жена си и децата на самолет и те отлетели за Мароко. Два месеца по-късно Захри се пробвал да премине в България. Броил на каналджиите от Одрин 2200 евро. Таксата включвала фалшивия паспорт и превеждането му през българската граница. Според адвоката на Захри фалшификатът му трябвал за да има право да поиска бежански статут и закрила в България. Сирия е в гражданска война и е рискова държава, за разлика от Мароко.

Това, че издирваният за тероризъм мъж иска да остане в България не означава, че това ще се случи. Просто прави процедурата по неговото екстрадиране по-сложна, коментират юристи с опит. Всъщност Захри се опитвал да хитрува. Той знаел че в Мароко го очакват 30 години затвор за тероризъм. Ако бъде съден по същото обвинение в България можело да се размине с 12 години затвор. Единственият начин със сигурност той да остане е ако Специализираната прокуратура повдигне срещу него обвинения за незаконно преминаване на границата и тероризъм в Сирия.

Късно следобед в понеделник хасковските магистрати решиха Захри да бъде временно оставен в ареста за срок от 90 дни. Толкова е максималният срок по договора за екстрадиции и правна помощ между България и Мароко. През това време от родната му страна трябва да изпратят всички документи, свързани с обвинението. Най-важният от тях е искане за принудителна екстрадиция. Ако то не постъпи той ще бъде освободен. Това дали да бъде екстрадиран мароанецът или не ще се реши на друго съдебно дело. Първото му заседание е насрочено за 20.ти февруари в Хасково.

/монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук