Техеран екзекутира ирански ядрен експерт

0
1647

Ирански ядрен учен, намиращ се под арест от 2010 г., е бил екзекутиран чрез обесване, съобщиха за медиите от неговото семейство. Тялото на Шахрам Амири е било предадено на майка му, като на врата на трупа му има следи от клуп, което показва начина, по който е била изпълнена екзекуцията. По-късно той беше погребан.

Амири беше държан от властите в тайно място, откакто се завърна от САЩ, където той твърдеше, че е бил насила отведен от агенти на ЦРУ. Според някои информации той е познавал в детайли иранската ядрена програма. Роденият през 1977 г. Амири изчезна, след като през 2009 г. предприе поклонение в Мека.

Година по-късно той се появи в САЩ и твърдеше, че е бил отвлечен и подложен от ЦРУ на „интензивен психологически натиск, за да разкрие тайна информация“.Във видеозапис, направен както изглежда в САЩ, Амири каза: „Те ме отведоха в къща, която не зная къде се намира. Биха ми упойваща инжекция.“

В друго видео той твърди, че е избягал от САЩ. Амири се завърна в Иран през 2010 г. и беше посрещнат като герой. Според служители на ЦРУ навремето Амири избягал в САЩ по собствено желание и предоставил на Щатите „полезна информация“.

По-късно беше съобщено, че е получил голяма присъда след завръщането си в Техеран.

pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук