Тиня в питейната вода в Кюстендил, скочиха граждани

0
4278

Водата за пиене в един от големите квартали на Кюстендил е негодна за пиене, сигнализираха граждани. По думите им водата видимо е замърсена и е възможно да бъде опасна за здравето.

Според живеещите в една от кооперациите на ул. „Софроний“ в Кюстендил проблемът с водата е от две седмици, съобщи БНТ.

Гражданите твърдят, че водата е негодна, тъй като в нея има тиня.

„Тази вода е опасна, както от възрастни хора, така и от малки деца, не се знае какво има в нея“, категорична е местната жителка Моника Давидкова.

Според жителите на квартала там често стават аварии заради остарялата водопреносна мрежа. Те се надяват срещу високата цена, която плащат от близо 2 лв. за кубик вода, качеството на доставка да се подобри.

За да се предпазят от евентуални здравословни проблеми, засегнатите семейства си купуват вода за пиене и готвене от магазина или си пълнят туби с изворна или минерална вода от близките села.

От ВиК оператора сочатче при тях не е постъпвал сигнал за замърсена питейна вода.

Обясниха обаче, че наскоро са отстранили авария в съответния район и е възможно това да е причината за влошеното качество на водата.

„При такива ситуации водопроводната мрежа се прочиства и в момента екипи са се заели с тази задача“, увери главният инженер на „Кюстендилска вода“ Владимир Джоров.

По-рано днес стана ясно, че са открити завишени стойности на бактерията ешерихия коли във водата на прочутата чешма в местността „Предел“, област Благоевград.

При проверката здравните органи констатирали силно завишение на колиформи – 67 на сто куб. см и ешерихия коли-4/100 куб. см.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук