Тома Биков: В мотивите на вота на недоверие няма и 100 г политика

0
7398

В България няма сигурност. Има кражби, набези по селата, поръчкови убийства. 1025 осъдени са на свобода“. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от БСП Елена Йончева часове преди да се проведе днешния дебат в парламента по поискания втори вот на недоверие към кабинета „Борисов-3″по темата сигурност.

В отговор депутатът от ГЕРБ Тома Биков заяви, че има комплексни проблеми, които няма да се решат за три дни или с вот на недоверие. Около 600 полицаи са напуснали, а на тяхно място са назначени 1700. В мотивите на вота на недоверие няма и 100 г политика, има преглед на печата, заяви Биков.

Вотът е за липса на сигурност в държавата провал на МВР. Тези бягства от затворите показват, че има системни проблеми, категорична бе Йончева.

Част от управленската програма на ГЕРБ гласеше, че във всяко село ще има полицаи. Над 2000 души са напуснали системата. Напускат, защото полицията няма мотив и стимул да работи, обясни депутатът от БСП.

75% от кражбите не са разкрити 80% от телефонните измами не са разкрити- милиони се присвояват от наивни граждани. Връщаме се в годините на прехода, когато СИК и ВИС се занимаваха със сигурността.

Законът за частна охранителна дейност приватизира МВР. Президентът оспорва закона, защото е противоконституционен.

Законът за местната администрация дава право на кметовете на общини да правят свои армии. Как тези инструменти ще бъдат използвани, запита Йончева.

В отговор на думите на Йончева, че със Закона за частна охранителна дейност МВР се приватизира Биков смята, че няма значение котката дали е държавна или частна, важното е да лови мишки.

На реплика че в Закона за местната администрация става дума за охрана на инфраструктура, а не за охрана на хора, Йончева обясни, че полезният ход на обществото е всички факти да бъдат чути и това е работа на опозицията.

На въпрос дали страхът и ужасът в Угърчин, където възрастни хора са пребивани в домовете си без причина, за липсата на респект към полицаите в Ботевград – дали това не означава слабост на системата, на правителството, Биков каза, че в системата за сигурност има нужда от дебати.

„В селата с набези – над 30 000 деца са вкарани в системата на образованието. Да се надяваме, че те няма да бъдат докарани до това оскотяло състояние на цели групи наши съграждани, които са отглеждани с години“, каза Биков и даде пример, че МВР лови тези престъпници в последствие тъй като няма как да ги вкара в затвора за 2-3 откраднати кокошки. Вероятно има пропуски в съдебната система… каза той в коментар на въпроса, че двама от арестуваните в Ботевград са с по над 16 присъди.

В България няма (управляваща – б.р.) политическа партия, има организационна структурата, която бе наречена шайка, а шайка значи организирана престъпна група, каза Йончева. Трудно е да се пребориш с това, което бившия депутат от ГЕРБ нарече шайка, повтори тя, визирайки думите на бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров по адрес на партията, която представляваше в парламента.

Шайка означава да вземеш стотици хиляди левове от обществената телевизия докато човекът, с когото живееш, е министър-председател„, отговори Тома Биков на думите на Йончева.

„Не знам дали хората ще останат равнодушни, но ще останат отвратени„, каза Биков за предстоящия дебат в парламента. „Това е тезата – всички в ГЕРБ са част от организирана престъпна група. Като сме влезли в народното събрание, сме длъжни да търпим подобни неща, но със сигурност никой няма да спечели“, каза Биков.

Йончева обясни, че може да предостави и доклад на ДАНС, според който има данни за стоки, които влизат и излизат от България и не са плащани акцизи. Само един ТИР, който влиза без да се отбележи представлява 2,5 млн. лева загуба. За акцизите за горива България е ощетена с 1 млрд. лева. С тези средства могат да се увеличат заплатите, пенсиите. Има 110 изтрити преминаващи тирове със стоки, според ОЛАФ.

Тя цитира думи на главния прокурор Сотир Цацаров, според когото системата позволява манипулация по начин, по който не оставят следи. Съществуват условия за заплаха на финансовата и икономическата сигурност на страната, обясни Йончева.

Според Йончева изтичат милиарди от бюджета на страната и няма виновни. Защо сме най-бедни, запита реторично тя.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков призна, че народът се чувства несигурен, но запита дали БСП се превръщат в социологическа агенция или м главна редакция на полужълт вестник, който вади факти и ги украсява.

Не виждам кой точно премиер от БСП ще направи по-велики неща. Алтернатива означава, например – вземете парите от енергетиката и ги сложете в МВР. Те атакуват финансовата сигурност, но разчитат на парите от контрабанда, каза Биков по адрес на БСП. Той призна очакванията си за предстоящото обсъждане на вота на недоверие към кабинета „Борисов-3“ по темата сигурност: „На днешния дебат ще се плюем 4-5 часа в парламента“.

На нас коректив ни е нужен, но няма алтернатива, заяви Биков в отговор на въпрос дали искат да управляват сами без коректив. „На нас червената лампа ни свети и с вот и без вот. Темата ще се реши … по-тихите министри може и да са по-критикувани, но са по-ефективни. В сектор сигурност тишината е по-полезна от патетичните речи“, допълни Тома Биков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук