Томислав Дончев: По-подготвени сме за втора вълна на коронавируса, която ще ни

0
533

Всички служби в България са готови, ако коронавирусът се появи отново. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев в предаването Седмицата по Дарик радио.

Той подчерта, че вече е натрупан опит с действията, лечението, карантината и всички въведени мерки в последните два месеца. „Затварянето беше необходимо, за да се спрат темповете на заразата и да не се случи тук това, което не се случи в други европейски страни, а сега се случва в Бразилия, САЩ“, посочи той.

„При следваща среща с вируса ние много по-интелигентно и прецизно ще може да вземаме адекватни мерки без тотално затваряне, позволявайки си икономиката и хората да работи и да живеят близо до нормалното при висока лична хигиена“, каза още Дончев.

Дончев предупреди, че пандемията не е свършила и не е сигурен дали можем да формулираме научените уроци. По думите му, на първо място, хората са осъзнали важността на здравните служби. Предвид недостига на медицински персонал, той подчерта, че трябва да се предприемат „екстрени мерки“ – например да се увеличи броят на обучаваните в медицинските специалности, дори и пак повечето от тях да продължават да напускат страната заради възможността за свободно движение на хора.

„И анализ, и дебат между учените и политиците за бъдещето на здравната система трябва да бъде проведен. Тази криза вади контрааргумент, че по-големият брой болници дава шанс да сме по-адекватни в подобно пандемично състояние. Трябва да се балансират аргументите“, посочи той.

Томислав Дончев подчерта, че България трябва да развие научен и индустриален капацитет за произвеждането на тестове за коронавирус.

Той допълни, че ще има съкращения в администрацията не само заради кризата, но и заради електронизацията на процесите, но това ще се обсъжда с министрите през следващите седмици. По думите му държавата трябва да е солидарна с бизнеса в кризата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук