Топжурналистката Ива Николова пред DAILYPRESS-bg.com: Напуснах преди години вестник „Монитор“, защото ме караха да променям факт за ДАНС!

"Вестникът си е техен, достойнството си е мое"- така обясни отговорната редакторка раздялата си с вестника на Ирена Кръстева

0
22402
Снимка/източник: Петър ХРИСТОВ фоторепортер на Информационна агенция "Дейли Прес" / НОВИНИ

Ива Николова е завършила Математическата гимназия “Иван Гюзелев” в Габрово.

Дипломира се в Литературния институт “Максим Горки” в Москва, специалност поезия.

Специализира в Прага чешки език и литература. Активно превежда от руски.

В журналистиката е известна с острите си коментари по важни обществени проблеми, а в момента е зам.главен редактор на Информационна агенция ПИК.

Интервю на Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС

Image result for Ива Николова дейли прес

– Иве има една мода у нас – някои хора, като забогатеят, почват да си купуват вестници, радиа и телевизии…

– В България разни парвенюта се обзавеждат с медии като с дивани за вкъщи. Правят го, защото мислят, че с медията си купуват влияние и възможности за натиск върху определени групи или направо използват своите медии за странични дейности, които нямат нищо общо с журналистиката.

– Във вестник “Монитор” караха ли те да правиш неща, който са в разрез с морала ти на човек и журналист четох доста интересни неща от преди години? 

– В първия момент, в който това се случи, аз си отидох. Натискът върху мен не беше толкова силен, но беше изключително дивашки упражнен. Да – дивашки, това е точната дума. Позицията ми по историите с ДАНС беше причината. Това е. Накараха ме да променя факт. Нищо повече. Но достатъчно за мен.

Image result for Ива Николова

Related image– Много от младите репортерки си лягат с политиците от парламента, Министерския съвет, президентството?

– Трябва да си глупав, много глупав човек, за да правиш подобни неща.

Защо, Иве?!

– Защото твоята сила е твоята недосегаемост. Image result for Ива Николова– Защо във вестниците на Ирена Кръстева /”Монитор”, “Телеграф”, “Политика”/ беше отразено съвсем рехаво самоубийството на Ахмед Емин, скандала с Доган и кризата в ДПС преди преди няколко години?

– Не зная. Питай собствениците на тези вестници. Може би за тях това не са интересни събития. Очевидно е така!

– А може би защото Доган стои зад парите, с които е купен „Монитор“ преди години?! Работила си при Петьо Блъсков и при Ирена Кръстева. Можеш ли да сравниш маниера им на управление?

– Не, не мога, те нямат допирни точки. Блъсков знаеше, че прави вестници. Другата персона и хората около нея не са наясно какво точно правят. Не знаят.

– Защо нищо не казваш за скандала, разиграл се с теб в “Монитор преди много години? 

– Какъв е смисълът да застана и да излея една кофа помия върху Ирена Кръстева, като до онзи ден съм получавала заплата от нея?! Пет пари не давам как ще изглеждам във вашите очи. Аз искам да знам как ще изглеждам в собствените си очи. Е, няма да изглеждам добре. При мен е желязно правило да живея в пълен комфорт със себе си. Кръстева искаше да ми наруши комфорта, в който живеех със себе си, и ме изгуби.

– Знаеш ли за очаквани промени и рокади в “Труд” и “24 часа”? 

– Да. Много отдавна се говори за промени там, изглежда са назрели някакви процеси. Защото пазарът диктува тиражите, а пазарът е променен. Струва ми се, че в т.нар. жълти вестници в България няма цензура. А в другите – през всеки текст са минали 10 баданарки. Освен това някои хора така са се ояли, че дори не се стараят да направят умно някоя манипулация. Те ги шият с бели конци. Един политически репортер, още като прочете заглавието, веднага разбира за какво и по какъв начин го лъжат. Добре, може ли да имаш претенции да си сериозен вестник и да се докараш до това положение, че хората да предпочитат да четат жълти вестници?!

– Чувал съм, че подлагаш на съмнение реалната сила на политика Ахмед Доган и смяташ, че имиджът му е изкуствено създаван? 

– Да, мисля, че е изкуствен. Играете ли белот?! Аз играя бридж-белот. Там има един много прост начин да печелиш винаги и той е – да следиш добре картите, които падат и да стискаш седмицата спатия в тестето си, за да можеш с тази седмица да изцакаш, за да обърнеш цялата игра в последния момент. Доган винаги е държал тази седмица спатия и е цакал навреме. Само че това е каруцарска игра. Висшата политика е нещо друго – там не се надцакват, там се мисли стратегически, там се правят концепции за развитие на страната, там се залагат приоритети, там хората, които изграждат една държава, мислят с 50 години напред. Тези хора имат една единствена цел – да запишат името си в историята на своята страна.

– Ти познаваш всички в занаята. Валерия Велева от „Епицентър“ била ли е любовница на Доган, както усилено се говори? 

– Не знам. Питай нея… Image result for Ива Николова дейли прес

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук