Топчето пукна: Карлово развя трибагреника срещу гаврата с подвига на българските герои (СНИМКИ)

0
987

Снимки: Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

Войводи свалиха калпаци пред паметника на Левски, народът отсече: Никога няма да допуснем да сменят паметта ни!

Около 300 души от Карлово, Калофер, Клисура, Плевен, Шумен и Бургас се събраха на мирен протест пред паметника на Левски в родния му град. Недоволството е заради опитите за подмяна на българската история и гаврата с българските герои. Веят се българските знамена и плакати, на които пише: „Никога повече турско робство“, „Днес без Каравелов, утре без България“.

Звучат патриотични песни. Протестът започна с националния химн, а облечени като войводи мъже свалиха калпаците си пред паметника на Васил Левски в Карлово. 6-годишната Рая Ковачева от местна детска градина взриви страстите със стихотворението“ Аз съм българче“.

Зам.-кметът на Карлово Антон Минев изчете декларацията, която миналия ден прие Общинският съвет-Карлово, в която остро се осъжда ставащото, и заяви, че карловци никога няма да допуснат да бъде подменена историята на България.

Отец Рафаил благослови участниците и каза: „Една шепа хора се опитват да продадат историята ни така, както изпратиха в небитието икономиката ни и българите в чужбина за препитание. Няма да допуснем това! Защо проляха кръвта си Левски и Ботев, заради съжителство, или за да ни отърват от турското робство?“

Председателят на ВМРО-Карлово Светлозар Янков беше категоричен от трибуната: „Нека тези, които се опитват да подменят историята ни, трябва да знаят, че ние скоро ще ги направим част от нея.“

Пред БЛИЦ организаторите на протеста от Движение „Хайдути“ казаха, че ако опитите за подмяна на историята продължат, ще има протести на много по-високо ниво в София всеки ден. Община Карлово, Национално движение „Традиция“ и ВМРО-Карлово са съорганизатори на шествието.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

www.blitz.bg

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук