Топ анализатор с гореща прогноза: Борисов има два варианта за коалиция

0
116

ЦИК няма механизми, с които да гарантира, че машинният вот няма да е фалшифициран

Борислав Цеков е доктор по конституционно право в Института за държавата и правото при БАН. Университетски преподавател, политик, основател на Института за модерна политика.

Интервю за „Стандарт“:

– Господин Цеков, през седмицата стана ясно, че няма да има изборна коалиция между „Продължаваме промяната“ /ПП/ и „Демократична България“ /ДБ/. Как това ще се отрази на резултатите на двете партии?

– Аз не мисля, че това дали тези две партии ще се явят в коалиция или не, е централният въпрос на тези избори. За мен той е дали българските граждани ще дадат едно по-отчетливо мнозинство на прогнозируеми, стабилни, опитни политически субекти, които са способни и разполагат с коалиционна култура да съставят стабилно и компетентно правителство.

Ние видяхме, че тези, които се упражняваха във властта през последната година, не разполагат с нито едно от тези качества. Самият Кирил Петков призна, че през последните 7 месеца се учели. В условията на такива мащабни кризи държавата не може да бъде превръщана в забавачка, където някакви стажанти се упражняват.

Би трябвало първо да придобият професионален опит, да се докажат в политиката и едва тогава да управляват. Но всичко това зависи от българските граждани. Те направиха експеримент с т. нар. „промяна“ и с примитивната идея – „да дадем път на младите“.

И сега всички консумираме плодовете – държава, запратена в хаоса, висока инфлация, пълен застой и съмнения за клиентелизъм и в енергетиката, и в други сфери. И като казах „младите“, ще онагледя тази порочна логика: когато човек има нужда от сърдечна операция, той търси най-добрия специалист, защото е сигурен, че компетентно и качествено ще му направят операцията.

А не казва – искам стажанти, те са неопитни, не са правили операция досега, но нека да се учат върху мен, защото са млади. Но в крайна сметка всеки народ заслужава съдбата си.

– Ако ГЕРБ са първа политическа сила, както прогнозират социолозите, мислите ли, че ще успеят да направят правителство?

– Предизвикателството е лично към Бойко Борисов, който взима стратегическите решения. Дали той

  • ще направи един недопустим компромис

от гледна точка на ситуацията и отново ще даде власт на тези хора от ПП, които съсипаха всичко, до което се докоснаха, воден от някакви свои съображения и от някаква псевдо евроатлантическа идея. Или ще потърси коалиция на стабилността със сериозни партии.

Експертно правителство, но без ПП. Ако използваме фразеологията на Кирил Петков, който не знаеше как се казва „лакмус” на български, това ще е „литмусът” дали господин Борисов иска действително държавата да се развива по друг начин или иска да се развива по „кирчовски”, само че с участието на ГЕРБ.

– А Вие кои партии виждате в тази стабилна коалиция или експертно правителство?

– Във времена на война и тежки кризи се правят големи коалиции и големи обединения. Всички партии, които бяха в опозиция, с изключение на „Възраждане” и ако влезе нова партия от типа на формацията на Стефан Янев, би трябвало да потърсят път за голяма коалиция. Но без управлявалите до момента, защото ги видяхме какво могат.

ГЕРБ, ДПС и трета формация, ако влезе. БСП, независимо че участва в това управление, е партия с традиция. Ако се намери формула, с която тя да подкрепи, но без да участва – нека се включи. Но най-важното е да има капацитет за

  • нова формула на управление без Кирил Петков.

– Това, че Стефан Янев не успя да регистрира партията си „Български възход”, а ще участва чрез други партии, ще повлияе ли на изборния му резултат?

– Те и ПП не успяха да регистрират партията. Не вярвам това да се отрази по някакъв значителен начин на изборните резултати.

– Вътрешните раздори в БСП ще се отразят ли на изборните им резултати и ще доведе ли това до сваляне на Корнелия Нинова?

– Напълно е възможно да получат малко по-лош резултат от преди. Но твърденията, че някаква вътрешна опозиция ще успее да отстрани Корнелия Нинова, са твърде пожелателни. В БСП нито един председател не си тръгва, ако сам не пожелае.

Самата Нинова доста умело използва властта, за да назначи стотици партийни дейци на държавни служби. За партията, която отдавна се е изпразнила откъм идеи, това е много важен въпрос, реално това ги държи като партия.

Идеологията е само кухи приказки, а кадрите им вече са под всякаква критика. Така че не очаквам Нинова да бъде отстранена. Тя ще се държи със зъби и нокти докато дойдат европейските избори, на които евентуално

  • да последва съдбата на Сергей Станишев

и да отиде на заслужен отдих в Европейския парламент.

– Пред служебното правителство, освен да организира изборите, има още куп неотложни задачи, като на първо място е осигуряването на газ. Неговите действия като негативи или позитиви на кои от партиите ще се отразят на изборите?

– С досегашното си поведение служебното правителство подсказва, че ще се опита да разобличава провалите на предишното. До изборите можем да очакваме доста голяма активност на служебното правителство, което да посочи като виновник за случващото се в държавата лошото наследство на Кирил Петков.

Т.е. досега управлявалите ще бъдат потърпевши от евентуални политически щети, които служебното правителство ще нанесе.

– Какви шансове виждате за ИТН?

– Ако съдим по социологическите проучвания, трудно ще минат бариерата. Макар че при формации от подобен тип, които не са създадени на някаква ценностна, идеологическа основа, а по-скоро на основата „протестирам срещу всички, аз съм срещу всички“, са възможни изнеанди – да успеят да преодолеят бариерата.

Интересно ще бъде дали ще има достатъчно български граждани, които отново да се доверят на подобна формация. Вероятно

  • успехът на ИТН ще зависи от избирателната активност

Ако е по-ниска – те биха могли с по-малък брой гласове, които са се оформили като техен твърд електорат, да преминат бариерата.

– А каква ще бъде избирателната активност, от която зависи всичко?

– Не се наемам да прогнозирам. Ще видим и социологията, макар че тя не е е особено надеждна в такива ситуации. Един от факторите например е машинното гласуване, което отблъсква – от една страна заради затрудненията, които създава у една част от избирателите, а от друга – заради недоверието в изборния процес.

ЦИК е абсолютно неспособна и некомпетентна от техническа гледна точка да даде гаранции, че тези частни лица, за които научаваме, че са активисти на две политически партии – компютърните специалисти, на които ще бъдат поверени софтеурът и поддържката на машините – не извършват фалшификации и манипулации.

В момента ЦИК няма нито административни, нито технически, нито организационни, нито правни механизми, с които да гарантира, че вотът няма да е фалшифициран. Няма нито един технически компетентен член на ЦИК, който да може да каже – аз гарантирам, защото познавам софтера и знам какви са възможностите.

Точно заради подобни обстоятелства Конституционният съд на Германия преди години забрани машинното гласуване с аргумента, че

  • не може изборният процес да се поверява в ръцете на шепа технически специалисти

с компетентност, която нито гражданите, нито политическите партии, нито изборната администрация има, за да гарантира, че това, което казва съответният компютърджия, отговаря на истината и че той наистина законосъобразно борави със софтуера на машините.

Избирателната активност ще се повлияе от това, както беше и на предните избори. Предстои да видим дали партиите със своето поведение и кампании ще мотивират повече избиратели.

– Но и самите партии не направиха нищо, за да върнат гласуването с хартиени бюлетини, за което толкова говориха.

– Това е лицемерие, което ме удивлява. Защото аз помня как ГЕРБ въведе машинното гласуване, сега са срещу него. БСП подкрепи въвеждането на машинното гласуване. Преди предходните избори поеха ангажимент, че ще го отменят или най-малкото – ще поискат задължително по закон да се преброяват контролните разписки. Но никой в парламента през последните месеци не си мръдна пръста.

– При това разделение на обществото на русофили и русофоби каква ще е реакцията при евентуални преговори с „Газпром”?

– Обществената реакция ще бъде по очерталите се лагери в обществото. Всички, които са срещу тази едностранна енергийна зависимост от Русия и са срещу варварската агресия на Русия в Украйна, ще реагират много остро спрямо възобновяване на отношенията с „Газпром”. И обратно – всички, които не споделят тези позиции, ще приветстват.

  • Най-доволно ще бъде лобито на „Газпром” в България

което се простира във всички сфери на обществения живот. Но това са вече дългосрочни въпроси, които не могат да се решат в рамките на едно служебно правителство.

– Имаме ли в политиката човек, който може да бъде гъвкав политик в геополитически план?

– Това не е въпрос на един човек, а е въпрос на стабилно правителство и на политически консенсус между основните политически фактори.

Защото когато ти си чужда държава или международна общност, важно е не коя е личността срещу тебе, а какво стои зад нея – дали стои стабилно управление с хора, които знаят какво искат или стои фрагментирано управление, в което всички са орел, рак и щука и не се знае ако някой реши нещо, дали друг няма да го промени.

Затова всичко зависи от това ще можем ли да излъчим стабилно правителство от ясни, прогнозируеми политически субекти. А ПП са абсолютно непрогнозируем политически субект, който показа, че освен за частна полза, не може да работи нищо друго.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук