Топ журналистката Маргарита Михнева в скандално интервю: Жалко, че Пеевски не стана шеф на ДАНС

0
1967

Чрез атаките към него медиите отвличат вниманието от истинските виновници за дереджето на държавата

Маргарита Михнева е родена през 1952 г. в София, Завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. След дипломирането си е разпре­делена като прокурор в Търгови­ще, но не практикува като юрист. Става един от първите разследващи журналисти в България. Рабо­тила е в БНТ, Би Ти Ви, Нова телевизия и „Канал 3“, но е уволнявана заради неудобните си репортажи.

 

– Госпожо Михнева, каква е медийната среда в момента според вас?

– Днес журналистиката е по-мерзка от всякога. А нали уж тя беше коректив на всяка власт? 25 години журналистите все критикуваме, а нас кой да ни огледа и издърпа ушите? В началото венцехвалехме БКП, после СДС, предложихме се и на царя… Сега обслужваме ГЕРБ. Днес словото, за съжаление, не е опозиция. Нашите думи обслужват властта, крепят я. А най-страшното е, че уп­равляващите плащат за това. Създават си купени глашатаи с много пари. Па­радоксът е, че тези скъпоплатени глашатаи веднага се преобръщат, след като покровителите им паднат от власт.

– Дайте примери или се страхувате да казвате имена?

– Да си спомним за Люба Кулезич. Казвам „спом­ним“, защото тя падна от екрана, след като всички партии я употребиха. Дъ­щеря на активни комуни­сти, видна седесарка, после любимка на Бойко Бо­рисов и Цветан Цветанов. Делян Пеевски я назначи в ТВ7 – била остро перо и ценен кадър? Николай Бареков й даваше ефир с парите на Цветан Василев. Днес Любица сее огън и жупел срещу Пеевски и Бо­рисов. А защо забрави как точно тези хора морално и материално я подкрепя­ха през годините? Някой каза ли на висок глас колко пари прибра тази жена от властимащите? Опозиция на чия власт е тя? Да им имам акъла на управляващите! Как наивно си под­бират глашатаите!

– Тези дни спечелихте делото за обида и клевета срещу защитения свиде­тел по делото „Октопод” Пламен Устинов.

– 5 години продължи мо­ята сага с Пламен Устинов. Години наред той не се явя­ваше на делата, а съдът търпеше това положение. Нали е защитен свидетел? Помните ли как Устинов беше развеждан като меч­ка я в студиото на Люба Кулезич, я на пресконференция на „Фрогнюз”. Говореше поучително и наплевателски от Нова телевизия и от Би Ти Ви… Какво се ока­за сега? Че той е лъгал! А 4 години получи специа­лен статут – защитен сви­детел. Вие знаете ли какви пари и авторитет коства това на българската дър­жава? С такива защите­ни свидетели всички шум­ни процеси се провалиха и България беше осъдена в Страсбург неколкократно. Кой определи Пламен Устинов за защитен свиде­тел? Кой му даде този ста­тут? Някой ще отговори ли на тези въпроси? Или вече това не е актуално…

– Огнян Стефанов ви на­рече подлога на Делян Пеевски заедно с Ва­лерия Велева и Илиана Беновска. В какви отно­шения сте с депутата от ДПС?

– Не познавам Делян Пеевски! Нещо повече – той ме уволни от „Канал 3” през 2014 г. Само ще ви припомня, че аз съм уволнявана 8 пъти от всички властимащи. Най-позорно беше отстраняването ми от бившия президент Петър Стоянов. Той лично нареди да ме изгонят от БНТ заради това, че направих критичен материал за шефа на Апелативния съд в Пловдив Здравко Киров – приближен до държавния глава. След 8 години съдия Киров бе осъден от ВКС за злоупотреби и кражби в размер на 16 млн. лева. Само ви припом­ням, че през времето, в което Киров беше след­ствен, лично Петър Стоя­нов го предложи за член на Висшия съдебен съвет. Да е жив и здрав Здрав­ко Киров, но как ще вър­не откраднатите милиони от държавата, като е вече близо 90-годишен?

А сега да се върнем към Пеевски, за да не кажете, че бягам от въпроса ви. Лично аз съжалявам, че той не оглави ДАНС. Пе­евски трябваше да поработи малко в службата, за да изчисти докрай от­ношенията си с Цветан Цветанов. Така по-ясно щяха да лъснат зави­симостите – кой стои отпред и кой се облажва отзад. Има ли някой наивен човек в България, който да смята, че Пеев­ски е най-голямото зло? Фактът, че медиите прекалено много го демонизираха, говори точно за това – чрез атаките към Пеев­ски журналистите удоб­но прикриваха истината и отвличаха вниманието на обществото от истински­те виновници за дередже­то на държавата. Така си обяснявам факта, че до вчера той беше „млад и умен успял мъж”, а днес е „дебел и крадлив”.

– Повечето ваши коле­ги написаха книги. Вие ще напишете ли такава, все пак имате 45-годишен стаж и сте една от първи­те разследващи журна­листки в България?

– Нямам самочувствие на писател. Спомнете си случая с книгата на Огнян Стефанов „Кома”. Ужасен беше побоят над журна­листа. Но защо Огнян не каза цялата истина? На вечерята в ресторант „Кипарис“ с него е бил и Брендо – спонсор на фирмата му. След вечерята Брендо е пребит, счупен е носът му. В първия вариант на книга­та Огнян подробно описва този факт. Във втория, офи­циален вариант, който из­лиза на пазара, текстът за счупения нос и побоя над Брендо е изчистен.

– Как си обяснявате това?

– Огнян скрива този факт в книгата си „Кома“, за да обвини директно Алексей Петров за побоя. Такава амнезия го е обхванала за Брендо, защото Стефанов получаваше пари от Евелин Банев и отлично знае­ше, че той не е бит, а също е потърпевш. И Брендо, и Огнян много добре знаеха каква е причината за побоя – изнасяне на информация от ДАНС. Някой каза ли на глас колко пари прибра „честният журналист” Сте­фанов от Брендо, покойния Мутафчийски и Цветан Ва­силев? Прокурорите се удивявали, че когато Сте­фанов идвал на разпит в столичното следствие, джипът му не можел да мине през вратите, защото бил огромен. Опо­зиция на чия власт е този скъпоплатен журналист? Аз не желая да пиша кни­га, чрез която да изпирам съвестта си и да лъжа хо­рата за действителните съ­бития, които са се случили в България. Нали не се съмнявате, че много знам? За­това казвам, че книга няма да напиша!

– Защо Соня Колтуклиева ви обвини, че сте го­ворител на главния про­курор Сотир Цацаров?

– Не познавам Цацаров, но се чудя на какво отгоре Соня Колтуклиева ще бъде мора­лен стожер на журналисти­ката в България. Взимала е всеки месец 10 000 лева на ръка от Цветан Василев, за да го обслужва медийно! И то години наред. Това са факти от мегаделото за КТБ и в частност Колтуклиева. Днес мълчим и за Бареков.

– Какво имате предвид?

– С колко милиона от КТБ Бареков стана евро­депутат? Защо днес се раз­граничава от добродетеля си Цветан Василев? Как да му вярваме? Днес банкерът е виновен, а Бареков? Списъкът може да бъде продължен. Като колега не бих искала аз да го дописвам. Само ще кажа: опо­зиция на чия власт е тази платена журналистика?

– Защо чак сега изнасяте информация по приклю­чилото вече дело за от­каза на Цветан Цветанов да разпореди подслушва­не на своя приятел Орлин Тодоров – бивш антимафиот от Велико Търново?

– Цветан Цветанов бе оп­равдан за шестте „не”-та. Но нека внимателно се вгледа­ме в експертизата на вещите лица по това дело. На пър­вата графологична експер­тиза вещите лица доказват, че това е автентичният по­черк на Цветанов. Той соб­ственоръчно е написал НЕ с три удивителни, което озна­чава, че придава категорич­ност на отказа си Орлин То­доров да бъде подслушван.

С втората резолюция след това категорично „НЕ!!!” Цветанов добавя следното неграмотно из­речение. Цитирам:

„Не възможност за неиз­пълнение”.

Вещите лица веднага раз­бират за тази неграмотност и не могат да разберат логи­ката на поведението на бив­шия вътрешен министър – „не” ли е казал, или „да”. За­това приканват Цветанов да напише собственоръчно съ­ществителното „невъзмож­ност“. 15 пъти той изписва съществителното неправил­но, неграмотно, т.е разделно – „не възможност”. Грешката не е случайна, твърдят спе­циалистите. Незнанието на българския правопис е трай­но, отсичат графолозите. 15 пъти повтаряш една и съща грешка. Големият проблем не е, че Цветанов е неграмо­тен. В този казус трагичното е, че българският съд си за­тваря очите пред неколкократната молба на графоло­зите съдът добре да отчете разликата в първото твър­дение „НЕ!!!” на Цветанов и второто изречение „Не въз­можност за неизпълнение”.

Единствено графолозите са видели, че първото категорично „НЕ!“ след това е опровергано от смисъла на второто изречение. Ци­тирам дословно, така както е написано с граматичната грешка: „Не възможност за неизпълнение“. В първата резолюция Цветанов каз­ва НЕ с три удивителни, а после допълва с второ НЕ. Два пъти отрицание в бъл­гарския език означава ДА. И в това няма и не може да има никакъв спор. Тази неграмотност, това проти­воречие в смисъла не е отбелязано от съдебния със­тав. Странно защо, макар че графолозите са повдиг­нали този въпрос, защото те сами не са могли да раз­берат смисъла на резолю­цията. Само са потвърди­ли, че това е почеркът на Цветанов. По този начин ли българският съд решава човешки съдби? Цветанов е оправдан! Графолозите са смачкани!

Присъдата е „невинен“

– А какво става с Румяна Ченалова, нали вие първа разкрихте как са направе­ни записите „Яневагейт”?

– Несправедливо тези записи журнали­стите нареко­ха „Яневагейт”. Това е „Ченаловагейт”. След мо­ите разкрития кой и как е направил записите медиите млъкнаха.

Вече година и поло­вина изтече от ареста на Ченалова по така на реченото енергийно дело. Защо прокура­турата се бави с на­писването на обвини­телния акт? Ако човек се зарови в това енергийно дело, така както напра­вих аз преди 2 г., ще открие страшни неща. Наскоро прокурорите публикуваха списък, от който се вижда, че съпругът на енергийния министър Те­менужка Петкова също бил милионер във фалиралата КТБ. Дори зае „престижното“ място след Ахмед Доган. Защо журналистите не изследваха, не разчепкаха този факт докрай? Върхов­ният административен съд пък стопира делото за увол­нение на Ченалова от Вис­шия съдебен съвет. ВСС си свърши работата, а защо ВАС бави и протака делото? Разбрах, че имало нужда от тълкователно решение, което било предвидено да бъде написано септември-октомври тази година. След това Ченалова ще го обжал­ва… Мисля си: не изчаква ли Ченалова да бъде избран новият Висш съдебен съвет, който да отмени дисципли­нарното й уволнение?

-Вие как мислите, без пари ли стана публикува­нето на изтеклите записи в сайта „Биволъ”?

– По-важното е, че Ченалова спря да бъде герой в медиите. Казаха ми, че си почивала в хотел в Злато­град, откъдето е съпругът й. Не изчаква ли Ченалова удобното време, за да се са­моразправи с ВСС? Когато наказанието се отлага във времето, никой не си спом­ня причината за неговото на­лагане. Сходен е случаят с Митьо Очите.

– Какво е общото между Ченалова и Митьо Очите?

– Днес медиите „удобно” не си спомнят, че Ченалова (тогава адвокат Бечева) бе защитничка на Митьо Очи­те. Прокурор по делото бе Светлозар Костов – другият любимец на Цветан Цвета­нов. През 2008 г. бе подпи­сано съдебно споразумение – удобният начин да се из­бегне правосъдие.

Помните ли, че 12 от 17-те обвиняеми не лежаха нито ден в затвора?

През 2008 г. прокурату­рата обяви, че се е справи­ла с организираната прес­тъпност, всички били нака­зани. Знаете ли, че другият прокурор по делото е отка­зал да подпише споразуме­нието. Там фигурират под­писите само на Ченалова и Костов. Как това споразу­мение е влязло сила, прос­то се чудя! Не забравяйте, че делото на Очите бе 70 тома. И тогава се касае­ше за организирана прес­тъпна група, която действа от 2000 г. по Българското Черноморие. МВР шумно обяви, че няма вече ВИС и СИК. Че престъпността е улучена в сърцето. А какво излиза – с решението си Светлозар Костов и Румяна Ченалова, тогава адвокат Бечева, добре са свършили работата на организирана­та мафия. Сега разбирате ли защо Митьо Очите над­ви държавата?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук